Τι εξετάσεις κάνετε αν έχετε θυρεοειδή και ποια συμπτώματα σας οδηγούν σε αυτές

Τι εξετάσεις κάνετε αν έχετε θυρεοειδή και ποια συμπτώματα σας οδηγούν σε αυτές

Τι εξετάσεις κάνετε αν έχετε θυρεοειδή και ποια συμπτώματα σας οδηγούν σε αυτές

Η ασθένεια του θυρεοειδούς μπορεί να είναι είτε ασυμπτωματική, είτε να εμφανίζει συμπτώματα που συχνά συγχέονται με άλλες ασθένειες. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετές εξετάσεις που αποσαφηνίζουν την κατάσταση και χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: εξετάσεις αίματος, απεικονιστικές και φυσική εξέταση.

Εξετάσεις αίματος

Κάθε ενδοκρινολόγος θα σας δώσει να κάνετε εξετάσεις αίματος προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο θυρεοειδής σας λειτουργεί σωστά. Αυτό γίνεται με την μέτρηση των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα. Οι εξετάσεις αυτές θα δείξουν αν έχετε υπερθυρεοειδισμό, υποθυρεοειδισμό ή παρουσιάζετε διαταραχές, μερικές από τις οποίες είναι:

Νόσος του Graves

Αυτοάνοση νόσος θυρεοειδούς, όπου αν δεν ληφθεί η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια. Συχνά προκαλεί οίδημα ματιών, μεγαλώνοντάς τα προς τα έξω.

Νόσος του Χασίμοτο

Τα συμπτώματα συχνά συνδέονται με βρογχοκήλη και αυξημένα αντισώματα θυρεοειδή, αυξημένη ευαισθησία στο ιώδιο.

Βρογχοκήλη

Η βρογχοκήλη εμφανίζεται με βραχνάδα στην φωνή, αίσθημα πληρότητας στον λαιμό και δυσκολία στην αναπνοή και την κατάποση. Συνήθως χειρουργούνται μόνο οι μεγάλες βρογχοκήλες.

Απεικονιστικές εξετάσεις

Με ένα υπερηχογράφημα ο γιατρός μπορεί να σας δώσει σαφείς απαντήσεις για την λειτουργία του θυρεοειδούς, αναλύοντάς τον μέσω της απεικόνισης. Ο ασθενής ξαπλώνει με το κεφάλι προς τα πίσω και ο γιατρός για περίπου 20 λεπτά θα εξετάζει τον θυρεοειδή, αφού πρώτα βάλει τζελ.

Ποια συμπτώματα θα σας κινητοποιήσουν για περαιτέρω έλεγχο;

  • κούραση ακόμα και μετά από πολύωρο βαθύ ύπνο
  • υπερένταση σαν να έχετε πιει πολλούς καφέδες
  • φούσκωμα και κατακράτηση υγρών σαν να έχετε πάρει κιλά
  • διαταραχές περιόδου (ακανόνιστες περίοδοι, μεγάλη απώλεια αίματος κ.α.)
  • ταχυκαρδίες και αρρυθμίες
  • αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου
  • κρυώνετε πολύ ή ζεσταίνεστε πολύ
  • ξηροδερμία

Μην αμελείτε τον τυπικό έλεγχο του θυρεοειδή σας, ακολουθώντας πάντα πιστά τις οδηγίες του ιατρού σας αν βρίσκεστε σε αγωγή.