Θεραπεία Κονδυλωμάτων (HPV) με Laser

Τι είναι τα οξυτενή κονδυλώματα (HPV);

Τα οξυτενή κονδυλώματα οφείλονται σε συγκεκριμένα στελέχη του HPV ιού. Γίνονται αντιληπτά σαν μικρά οζίδια στην γεννητική και πρωκτική χώρα. Ο ασθενής συνήθως τα καταλαβαίνει επειδή τα βλέπει ή τα ψηλαφά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει κνησμός, τσούξιμο ή και μικρή στικτή αιμορραγία λόγω τραυματισμού τους. Η Θεραπεία Κονδυλωμάτων (HPV) με Laser αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για την αντιμετώπιση της ενοχλητικής αυτής πάθησης.
Καθώς αφορούν κυρίως νεαρά άτομα, είναι λογικό η εμφάνισή τους να προκαλεί άγχος, αγωνία ή και ντροπή στην/στον ασθενή.
Ο ιατρός οφείλει να καθησυχάσει τον πάσχοντα, να του εξηγήσει τη φύση του προβλήματος και την αιτιολογία του και να του προσφέρει την λιγότερο επώδυνη και τραυματική λύση.

Ποια είναι η διαδικασία για τη θεραπεία κονδυλωμάτων HPV με Laser;

Η εφαρμογή ειδικών laser άλλαξε τον τρόπο θεραπείας των κονδυλωμάτων τα τελευταία χρόνια. Δεν χρησιμοποιείται πια το κλασσικό ατσάλινο νυστέρι (καθώς προκαλεί αρκετή αιμορραγία) αλλά ούτε και το ηλεκτρικό νυστέρι, γνωστό ως και ηλεκτροδιαθερμία (γιατί κάνει μεγάλη διασπορά θερμότητας και σοβαρό έγκαυμα στην γύρω περιοχή).

Ειδική οπτική ίνα με πρόσθια δέσμη χορήγησης ενέργειας καταστρέφει τα κονδυλώματα από απόσταση μερικών χιλιοστών, ώστε να μην υπάρχει επαφή με τις βλάβες. Δεν παράγεται σχεδόν καθόλου καπνός κι έτσι δεν κινδυνεύει ο Χειρουργός και το λοιπό προσωπικό στην αίθουσα από διασπορά του HPV.

Παράλληλα, επειδή η ενέργεια που χορηγούμε σε κάθε βλάβη είναι προσαρμοζόμενη και παραμετροποιήσιμη, δεν δημιουργείται έγκαυμα στους γύρω υγιείς ιστούς.Αυτό είναι σημαντικό γιατί συνήθως δεν έχουμε ένα αντιμετωπίσουμε 1-2 βλάβες αλλά μερικές δεκάδες, οπότε το συνολικό τραύμα στην περιοχή παίζει σημαντικό ρόλο στην μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς, τόσο από άποψη πόνου όσο κι από αισθητικής πλευράς.

Ποιο είδος αναισθησίας είναι προτιμότερο;

Επειδή τα κονδυλώματα δεν επεκτείνονται εντός του εντέρου, η Θεραπεία Κονδυλωμάτων με Laser μπορεί να εφαρμοστεί και χωρίς την χορήγηση γενικής αναισθησίας, δηλαδή με τοπική αναισθησία ή μέθη.

Υπάρχει άριστο αισθητικά αποτέλεσμα;

Η περιοχή επουλώνεται σύντομα με την εφαρμογή ειδικών αλοιφών και το κοσμητικό αποτέλεσμα είναι το καλύτερα δυνατό. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αφού αντιμετωπιστούν όλα τα κονδυλώματα που φαίνονται με γυμνό μάτι, ο ασθενής συνεχίζει να είναι φορέας του HPV ιού και δεν έχει απαλλαγεί οριστικά από αυτό.
Απλά οργανισμός είναι σε θέση να τον κρατάει σε χρόνια ύφεση, ώστε να μην δημιουργούνται ορατές βλάβες. Εφόσον το ανοσοποιητικό σύστημα αδυνατίσει υπάρχει πιθανότητα τα κονδυλώματα να εμφανιστούν εκ νέου, οπότε ακολουθείται εκ νέου Θεραπεία Κονδυλωμάτων με Laser.

Σχετικά Βίντεο

Γενικός Χειρουργός Γ. Κ. Γεωργίου

Γενικός Χειρουργός Δρ. Γιώργος Κ. Γεωργίου


Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Master Χειρουργικής Ήπατος – Χοληφόρων – Παγκρέατος