Επιπλοκές δυσκοιλιότητας: Τι μπορεί να προκαλέσει;

επιπλοκές δυσκοιλιότητας

Επιπλοκές δυσκοιλιότητας: Τι μπορεί να προκαλέσει;

Η δυσκοιλιότητα είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει άτομα όλων των ηλικιών, και εκδηλώνεται με την αδυναμία πραγματοποίησης τακτικών κενώσεων (γενικά λιγότερες από 3 ανά εβδομάδα) ή την ανάγκη το άτομο να εφαρμόσει έντονη πίεση στους σφιγκτήρες προκειμένου να επιτευχθεί η κένωση. Η δυσκοιλιότητα μπορεί επίσης να επηρεάσει το τελικό σχήμα και μέγεθος των κοπράνων. Η σοβαρότητα της δυσκοιλιότητας διαφέρει από άτομο σε άτομο. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν δυσκοιλιότητα μόνο για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά για άλλους, η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι μια μακροχρόνια κατάσταση που προκαλεί σημαντικό πόνο και δυσφορία επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής. Οι επιπλοκές της χρόνιας δυσκοιλιότητας προκαλούν στην πλειοψηφία τους δυσάρεστες καταστάσεις, και χρήζουν εξειδικευμένης αντιμετώπισης.

Η βραχυπρόθεσμη δυσκοιλιότητα συνήθως δεν προκαλεί επιπλοκές και τις περισσότερες φορές μπορεί να θεραπευθεί με συντηρητικά μέτρα αντιμετώπισης. Με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες (Lifestyle modification) όπως η πρόσληψη άφθονων φυτικών ινών, η κατανάλωση σημαντικής ποσότητας νερού και η τακτική σωματική άσκηση, o αριθμός και η ποιότητα των εντερικών κενώσεων μπορεί σύντομα να επιστρέψει στο φυσιολογικό. Ωστόσο, η χρόνια δυσκοιλιότητα είναι πιο δύσκολο να παρέλθει και μπορεί να προκαλέσει εκτός από δυσάρεστα συμπτώματα και μια σειρά από επιπλοκές.

Οι αιμορροΐδες και η ραγάδα πρωκτού είναι μερικές από τις επιπλοκές της χρόνιας δυσκοιλιότητας. Οι αιμορροΐδες αποτελούν διογκωμένα αγγειακά πλέγματα που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του πρωκτού (εσωτερικές αιμορροΐδες) ή έξω από αυτόν (εξωτερικές αιμορροΐδες). Αν και συνήθως δεν είναι απειλητικές για τη ζωή, μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο και δυσφορία, κνησμό ή ακόμα και εμφάνιση αίματος κατά τις κενώσεις.

Όπως οι αιμορροΐδες, έτσι κι η ραγάδα πρωκτού μπορεί επίσης να προκαλέσει έντονο πόνο, φαγούρα και αποβολή αίματος στο χαρτί τουαλέτας ή στα κόπρανα. Η ραγάδα συνιστά μια επιμήκη πληγή στον βλεννογόνο του πρωκτού που προκαλείται από κάποια μορφή τραύματος στον πρωκτό, όπως όταν υπάρχει διέλευση σκληρών κοπράνων εξαιτίας της δυσκοιλιότητας.

Μια άλλη παθολογική κατάσταση που έχει συσχετιστεί με την χρόνια δυσκοιλιότητα είναι τα περιεδρικά/περιπρωκτικά αποστήματα και συρίγγια. Αν και η αιτιολογία αυτών των παθήσεων δεν είναι πλήρως κατανοητή, εντούτοις η πολύωρη παραμονή των κοπράνων στο ορθό για λόγους λειτουργικούς (δυσκοιλιότητα) ή κοινωνικούς (αδυναμία πρόσβασης σε τουαλέτα ή μη χρήση δημόσιας τουαλέτας όταν το άτομο είναι εκτός σπιτιού λόγω φόβου μολύνσεων) οδηγεί σε υπερανάπτυξη μικροβίων στην περιοχή, φλεγμονή των αδένων του εντέρου και εμφάνιση συριγγίου.

Στις επιπλοκές της δυσκοιλιότητας συγκαταλέγεται επίσης και η πρόπτωση του ορθού. Στην κατάσταση αυτή το τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου, το ορθό, προεξέχει πέρα ​​από τον πρωκτό και είναι ορατό στο εξωτερικό του σώματος. Δεν είναι απαραίτητα επώδυνο και σε πολλές περιπτώσεις θα υποχωρήσει χωρίς θεραπεία, ωστόσο, χρήζει ιατρικής εξέτασης. Τα συμπτώματα της πρόπτωσης του ορθού περιλαμβάνουν την ορατή προεξοχή του ιστού του ορθού έξω από τον πρωκτό, την ακράτεια κοπράνων, την παρουσία αίματος και βλέννας στο εσώρουχο, την αποδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους και τις αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου. Η δυσκοιλιότητα και η συνεχής καταπόνηση συμβάλλουν στην εκδήλωση πρόπτωσης ορθού.

Γίνεται, λοιπό, αντιληπτό ότι όταν υπάρχει ένδειξη δυσκοιλιότητας, είναι σημαντικό να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η πεπτική υγεία. Αυτά περιλαμβάνουν την υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες και την αποφυγή τροφών που επιδεινώνουν τα συμπτώματα, την κατανάλωση άφθονου νερού (καθώς η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα και τις επιπλοκές της δυσκοιλιότητας) και την αποφυγή κατακράτησης των κοπράνων για αρκετή ώρα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συντηρητική θεραπεία δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ειδικά εάν η δυσκοιλιότητα συνδέεται με μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντική η επίσκεψη σε εξειδικευμένο ιατρό ώστε, κατόπιν εμπεριστατωμένης διάγνωσης, να προτείνει τη βέλτιστη θεραπευτική μέθοδο. Ο Γενικός Χειρουργός Πειραιάς Δρ.Γιώργιος Γεωργίου μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τα συμπτώματα και τις επιπλοκές της δυσκοιλιότητας με αποτελεσματικό τρόπο.