Ρομποτική Κολεκτομή

Ρομποτική Κολεκτομή με το Ρομποτικό Σύστημα da Vinci

Οι επεμβάσεις εκτομής ενός τμήματος του παχέος εντέρου (κολεκτομή) μπορούν να πραγματοποιηθούν με το ρομποτικό σύστημα da Vinci με απόλυτη ασφάλεια, είτε πρόκειται για κακοήθεια (καρκίνος παχέος εντέρου) είτε για καλοήθη νόσο (εκκολπώματα παχέος εντέρου). Η ρομποτική κολεκτομή προοσφέρει μεγάλη ακρίβεια χειρισμών, ενώ βελτιώνει τη μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς.

Ρομποτική Κολεκτομή για την αντιμετώπιση του καρκίνου παχέος εντέρου

Ειδικότερα σε ότι αφορά στον καρκίνο, όπου η ογκολογική επάρκεια της επέμβασης είναι το ζητούμενο, τα μοναδικά πλεονεκτήματα του ρομπότ μας επιτρέπουν να είμαστε ριζικοί όντας ταυτόχρονα ελάχιστα τραυματικοί.

Τα πολυαρθρωτά εργαλεία και η τρισδιάστατη κάμερα υψηλής ευκρίνειας δίνουν λεπτομερή αίσθηση του χειρουργικού πεδίου, αποφεύγοντας έτσι αναίτιους τραυματισμούς νεύρων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μετεγχειρητικές επιπλοκές (π.χ. διαταραχές ούρησης ή στυτικής δυσλειτουργίας).

Επιπλέον, με το ρομπότ έχουμε εύκολη πρόσβαση σε ανατομικά στενούς και δυσπρόσιτους χώρους, όπως η πύελος, και ειδικά στον άντρα ασθενή, επιτελώντας την επέμβαση με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Σύστημα Firefly: Ένα μοναδικό πλεονέκτημα της ρομποτικής πλατφόρμας

Το μοναδικό, όμως πλεονέκτημα της ρομποτικής πλατφόρμας τελευταίας γενιάς da Vinci Xi είναι το ενσωματωμένο σύστημα Firefly, το οποίο εισάγει νέα δεδομένα στις επεμβάσεις κολεκτομής. Αναλυτικότερα, χορηγώντας στον ασθενή την ακίνδυνη και μη τοξική ουσία Πράσινο της Ινδοκυανίνης (IndoCyanine Green – ICG) και ενεργοποιώντας το σύστημα Firefy, λαμβάνουμε τη στιγμή του χειρουργείου εικόνες που μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για τη συνέχεια της επέμβασης.

 

 

Μπορούμε έτσι να:

 • Σκιαγραφήσουμε όλα τα αγγεία (αποφεύγοντας κακώσεις, ειδικότερα σε περιπτώσεις ανατομικών παραλλαγών ή επανεπεμβάσεων)
 • «Χρωματίσουμε» τους ουρητήρες ώστε να αποφύγουμε την κάκωσή τους διεγχειρητικά
 • Σκιαγραφήσουμε τον όγκο, να δούμε τα ακριβή όριά του (καθώς δεν έχουμε τη δυνατότητα ψηλάφησης) και να χαρτογραφήσουμε τους λεμφαδένες του όγκου, για να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε κάνει μια ογκολογικά ριζική επέμβαση
 • Μελετήσουμε την αιμάτωση του παχέος εντέρου, έτσι ώστε να επιλέξουμε με απόλυτη ασφάλεια το σημείο διατομής και επανασύνδεσής του (καθώς αν δεν αιματώνεται καλά υπάρχει κίνδυνος ρήξης της αναστόμωσης)

Στα μεγάλα κέντρα του εξωτερικού και κυρίως στις Η.Π.Α. η χρήση του Firefly σε συνδυασμό με το ICG έχουν γίνει standard of care στη ρομποτική χειρουργική. Στην Α’ Ρομποτική Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Metropolitan εφαρμόζουμε τη μέθοδο αυτή τα τελευταία 3 και πλέον χρόνια, όντας οι πρώτοι στην Νοτιοανατολκή Ευρώπη κι έχοντας ήδη παρουσιάσει τα αποτελέσματα της εμπειρίας μας σε συνέδρια.

Πλεονεκτήματα μεθόδου

Τα πλεονεκτήματα για τον ασθενή είναι πολλαπλά:

 • μικρές τομές κι ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
 • αποφυγή μεταγγίσεων
 • άμεση κινητοποίηση (1η μετεγχειρητική ημέρα)
 • ταχύτερη έναρξη σίτισης (3η μέρα μετά την επέμβαση)
 • Ελαχιστοποίηση χρόνου νοσηλείας (εξιτήριο 4η ή 5η ημέρα μετά την επέμβαση)
 • Μείωση πρώιμων και απώτερων επιπλοκών (λοιμώξεις, θρομβώσεις, μετεγχειρητικές κήλες)
 • Εφάμιλλο, εάν όχι υπέρτερο ογκολογικό αποτέλεσμα
Γενικός Χειρουργός Γ. Κ. Γεωργίου

Γενικός Χειρουργός Δρ. Γιώργος Κ. Γεωργίου


Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Master Χειρουργικής Ήπατος – Χοληφόρων – Παγκρέατος