Ρομποτική Χειρουργική: η μέθοδος εκλογής και για την αντιμετώπιση σπάνιων κηλών (τύπου Bochdalek)

Ρομποτική Χειρουργική: η μέθοδος εκλογής και για την αντιμετώπιση σπάνιων κηλών (τύπου Bochdalek)

Ρομποτική Χειρουργική: η μέθοδος εκλογής και για την αντιμετώπιση σπάνιων κηλών (τύπου Bochdalek)

Πρόσφατα δημοσιεύσαμε στον ξενόγλωσσο ιατρικό τύπο (JournalofSurgicalCaseReports) την επιτυχή αντιμετώπιση μιας σπάνιας εσωτερικού τύπου κήλης σε γυναίκα 79 ετών με τη βοήθεια του Ρομποτικού Συστήματος daVinciXi. Πρόκειται για την κήλη τύπου Bochdalek, η οποία συνήθως συναντάται σε νεογνά. Δημιουργείται όταν τα ενδοκοιλιακά σπλάχνα προβάλλουν εντός της θωρακικής κοιλότητας διαμέσου ενός χάσματος στην οπίσθια μοίρα του διαφράγματος (τρήμα του Bochdalek). Στους ενήλικες είναι σπάνια και σχετίζεται με συμπτώματα όπως δύσπνοια, αδυναμία κανονικής λήψης τροφής και απώλεια βάρους.

Στην δική μας περίπτωση η ηλικιωμένη κυρία εμφάνιζε εύκολη κόπωση, απώλεια βάρους και πόνο στην ανώτερη κοιλία μετά τα γεύματα. Η απεικονιστική διερεύνηση με Υπολογιστική Τομογραφία (CT) ανέδειξε την εν λόγω κήλη με προβολή του στομάχου, τμήματος του παχέος εντέρου αλλά και του σπληνός εντός του θώρακα, εύρημα επίσης εξαιρετικά σπάνιο. Αποφασίστηκε και πραγματοποιήθηκε χειρουργική αποκατάσταση με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο, χρησιμοποιώντας το Ρομποτικό Σύστημα daVinciXi. Αφού ανατάχθηκαν τα σπλάχνα στη φυσιολογική τους θέση εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας, έγινε διεγχειρητική μελέτη της αιμάτωσής τους με τη χρήση της ουσίας Πράσινο της Ινδοκυανίνης (IndoCyanineGreen–ICG) σε συνδυασμό με το σύστημα Firefly που διαθέτει το ρομπότ daVinciXi τελευταίας γενιάς. Αφού διαπιστώθηκε ότι τα όργανα δεν πάσχουν λόγω της χρόνιας εξωκοιλιακής μετατόπισής τους, πραγματοποιήθηκε σύγκλειση του χάσματος με πλέγμα.

Η πραγματοποίηση της επέμβασης με το daVinciXi πρόσφερε τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Η επέμβαση έγινε με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο (με 4 μικρές οπές στο κοιλιακό τοίχωμα), γεγονός που δεν επιβάρυνε την κατάσταση της ασθενούς και επέτρεψε την ταχεία αποθεραπεία της.
  • Χρησιμοποιώντας το σύστημα Firefly που φέρει ενσωματωμένο το ρομπότ daVinciXi και χορηγώντας την ουσία Πράσινο της Ινδοκυανίνης (ICG) μελετήθηκε διεγχειρητικά η αιμάτωση των οργάνων που περιέχονταν μέσα στην κήλη, ώστε να πιστοποιηθεί η απουσία ισχαιμικών βλαβών μετά από την ανάταξή τους στην κοιλιακή κοιλότητα.
  • Η σύγκλειση του χάσματος και η τοποθέτηση πλέγματος έγιναν με απόλυτη ακρίβεια χάρη στην επαυξημένη δυνατότητα χειρισμών που προσφέρει το ρομπότ.

 

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε το πλήρες άρθρο:

J Surg Case Rep. 2021 Aug 16;2021(8):rjab352. doi: 10.1093/jscr/rjab352. eCollection 2021 Aug.