Γαστρική Πτύχωση

Γαστρική Πτύχωση: Ποιά η πρωτοποριακή μέθοδος αντιμετώπισης της νοσογόνου παχυσαρκίας;

Η αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας μέσα από τη γαστρική πτύχωση κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, καθώς αποτελεί μια σύγχρονη μέθοδο που έρχεται να δώσει τα ίδια αποτελέσματα στην απώλεια βάρους, χωρίς να έχει τα μειονεκτήματα των άλλων μεθόδων (όπως π.χ. ο γαστρικός δακτύλιος).

Γαστρική Πτύχωση: Ποιά η Διαδικασία;

Πρόκειται για μια περιοριστικού τύπου επέμβαση που μειώνει την χωρητικότητα του στομάχου, με συνέπεια ο ασθενής να έχει αίσθημα πρώιμου κορεσμού και να σταματάει εκούσια τη λήψη τροφής.

Έχει την ίδια φιλοσοφία με το γαστρικό μανίκι καθώς πραγματοποιείται επιμήκης διαμερισματοποίηση του στομάχου, αλλά με τη διαφορά ότι δεν εκτέμνεται τμήμα του οργάνου ώστε να μειωθεί η χωρητικότητά του.

Αντίθετα, τοποθετούνται ειδικές ραφές με συγκεκριμένο τρόπο στα εξωτερικά στρώματα του γαστρικού τοιχώματος ώστε το στομάχι να διπλώνει προς τα μέσα. Η συρραφή ξεκινάει από τον θόλο του στομάχου και εκτείνεται σχεδόν μέχρι τον πυλωρό, έχοντας πάντα σαν οδηγό ειδικά προστατευτικά κηρία εντός του στομάχου, ώστε να μην περιοριστεί τόσο πολύ ο αυλός του και να προκληθεί δυσφαγία.

Γαστρική πτύχωση

Γαστρική Πτύχωση: Μετά την επέμβαση;

Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά, απαιτεί γενική αναισθησία και είναι τελείως ανώδυνη μετεγχειρητικά. Την 1η μέρα μετά την επέμβαση πραγματοποιείται ακτινολογική μελέτη του τελικού αποτελέσματος και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του.

Απαιτείται ειδική διατροφή, υδρική τις πρώτες 10 μέρες, πολτώδεις τροφές στη συνέχεια και μέχρι το τέλος του 1ου μήνα, και από κει κι έπειτα επιτελείται σταδιακή επάνοδος σε πλήρη δίαιτα χωρίς περιορισμούς.

Δεν έχει σημασία, όμως, μόνο η ποσότητα της προσλαμβανόμενης τροφής, αλλά και η ποιότητα. Έτσι, θα πρέπει να αποφεύγονται τα γλυκά και οι τροφές με πολλές θερμίδες κι αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο που θα πρέπει να τονιστεί εξ’ αρχής στον ασθενή και να συμφωνηθεί ότι θα έχει απόλυτη πειθαρχία.

Η υποστήριξη με εξειδικευμένο Διατροφολόγο, Ενδοκρινολόγο και Ψυχολόγο ενδείκνυται σε όλες τις περιπτώσεις, καθώς η απότομη απώλεια βάρους μπορεί να επιδράσει δυσμενώς την φυσιολογία αλλά και την ψυχολογία του ατόμου. Συνήθως τον 1ο μήνα συμβαίνει απώλεια περί τα 10 με 20 κιλά, ενώ στους 6 μήνες περίπου έχουμε το οριστικό αποτέλεσμα.

Ποιά τα πλεονεκτήματα της επέμβασης;

Ένα από τα πλεονεκτήματα της επέμβασης είναι ότι το στομάχι δεν κόβεται (όπως π.χ. στο γαστρικό «μανίκι»), αλλά αναδιπλώνεται προς τα μέσα. Αυτό είναι σημαντικό καθ’ ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος να ανοίξει το εναπομένον στομάχι στο σημείο που κόπηκε (γραμμή συρραφής) και να προκληθεί διαφυγή ή και περιτονίτιδα τις πρώτες μέρες μετεγχειρητικά, επειδή το άτομο συνήθως παρακούει τις ιατρικές οδηγίες και προσπαθεί να φάει όπως πριν την επέμβαση.

Επιπλέον, απαιτούνται πολύ λιγότερα υλικά σε σχέση με το γαστρικό μανίκι ή άλλες βαριατρικές επεμβάσεις, καθώς δεν χρησιμοποιούνται ακριβά υλικά (π.χ. κοπτορράπτες ή αυτόματα μηχανήματα αναστομώσεων), παρά μόνο ραφές, γεγονός που μειώνει δραματικά το κόστος και κάνει την επέμβαση προσβάσιμη στον καθένα.

Τέλος, η όλη διαδικασία είναι πλήρως αναστρέψιμη σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο ανεπιθύμητο συμβάν (π.χ. συνεχείς έμετοι), καθώς με την αφαίρεση των ραμμάτων το στομάχι επιστρέφει στην αρχική του μορφή.

Ποιες οι προυποθέσεις για την επέμβαση;

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διενέργεια της επέμβασης είναι να έχει γίνει ενδελεχής ενδοσκοπικός έλεγχος του στομάχου, ώστε να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο γαστρίτιδας, έλκους ή ακόμα και κάποιας κακοήθειας, γιατί μετά τη πτύχωση δεν υπάρχει πρόσβαση και έλεγχος στο σημείο αυτό του στομάχου. Αυτό πιθανότατα αποτελεί και το μοναδικό μειονέκτημα της μεθόδου.

Γενικός Χειρουργός Γ. Κ. Γεωργίου

Γενικός Χειρουργός Δρ. Γιώργος Κ. Γεωργίου


Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Master Χειρουργικής Ήπατος – Χοληφόρων – Παγκρέατος