Θεραπεία Ραγάδας Πρωκτού με Laser

Τι είναι η ραγάδα πρωκτού;

H ραγάδα του πρωκτού είναι μια ιδιαίτερα επώδυνη κατάσταση, καθώς πρόκειται για μια πληγή στον βλεννογόνο του πρωκτού, η οποία ερεθίζεται με κάθε νέα κένωση και οδηγεί σε έντονο σπασμό του σφιγκτήρα. Η προτιμώμενη μέθοδος αντιμετώπισης είναι πλέον η θεραπεία ραγάδας πρωκτού με laser, μέσω της οποίας επιταχύνεται η επούλωσή της.

Ο σπασμός με τη σειρά του επιτείνει το άλγος (ώστε συχνά να διαρκεί όλη τη μέρα κι όχι μόνο μερικές ώρες μετά την κένωση) κι εμποδίζει τη ραγάδα να επουλωθεί.

Στα αρχικά στάδια, όταν δηλαδή πρόκειται για οξεία ραγάδα (διάρκεια συμπτωμάτων 4-6 εβδομάδες), η χρήση αλοιφών, μαλακτικών κοπράνων και γενικά μια πιο συντηρητική-μη επεμβατική θεραπευτική προσέγγιση μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική.

Όταν, όμως, πρόκειται για χρόνια ραγάδα (διάρκεια συμπτωμάτων >6 εβδομάδες) απαιτείται πιο επιθετική προσέγγιση, καθώς ο ασθενής υποφέρει και η ποιότητα ζωής του υποβαθμίζεται σημαντικά.

Ραγάδα πρωκτού: Ποιες οι Θεραπευτικές Επιλογές;

Οι ενέσεις botox ενώ αρχικά είχαν γίνει δεκτές με ενθουσιασμό, σε βάθος χρόνου φάνηκε ότι δεν μπορούν να προσφέρουν πολλά στην αντιμετώπιση της ραγάδας. Η κλασσική χειρουργική επέμβαση (έσω πλάγια σφιγκτηροτομή) έχει καλά αποτελέσματα αλλά ενέχει τον κίνδυνο ακράτειας, αφού διατέμνονται μυϊκές ίνες του σφιγκτήρα.

Ραγάδας Πρωκτού: Υπάρχει Θεραπεία με Laser;

Η θεραπεία της ραγάδας πρωκτού με laser λειτουργεί στη βάση της νεαροποίησης της ραγάδας, ώστε να καταστεί δυνατή η επούλωσή της. Με χρήση ειδικής οπτικής ίνας εφαρμόζεται με απόλυτα ελεγχόμενο τρόπο ενέργεια στον υπερτροφικό βλεννογόνο που περιβάλλει την ουλή κι ο οποίος εμποδίζει την πληγή να κλείσει.

Η εγκαυματική εσχάρα που δημιουργείται έτσι αποπίπτει σύντομα κι αρχίζει η διαδικασία της επούλωσης με νέο-σχηματιζόμενο βλεννογόνο, ώστε να καλυφθεί το «σκίσιμο» κι ο ασθενής να πάψει να πονάει σε κάθε κένωση.

Σε περίπτωση που συνυπάρχει έντονος σπασμός του σφιγκτήρα πραγματοποιείται συμπληρωματικά ήπια διαστολή ώστε να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα ελαστικότητάς του. Η επέμβαση διαρκεί λίγα λεπτά και προτιμάται η μέθη ώστε το άτομο να νιώθει άνετα με τους χειρισμούς στην εν λόγω περιοχή.

Ποια η Μετεγχειρητική Πορεία – Αποκατάσταση;

Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη μετεγχειρητική φροντίδα ή φαρμακευτική αγωγή, η επιστροφή στις δραστηριότητες είναι άμεση και η ραγάδα θεραπεύεται πλήρως σε περίπου 15 μέρες. Τα ποσοστά επιτυχίας αγγίζουν το 100% (τόσο στη οξεία όσο και στη χρόνια ραγάδα) και οι υποτροπές είναι σπάνιες.

Θεραπεία Ραγάδας Πρωκτού με Laser: Ποιο το κόστος επέμβασης;

Το κόστος της επέμβασης κινείται σε λογικά επίπεδα και δεν θα πρέπει να αποτρέπει τον κάθε ασθενή που υποφέρει από ραγάδα να απευθυνθεί στον ειδικό Χειρουργό και να επιλέξει την πιο σύγχρονη μέθοδο για το πρόβλημά του.

Σχετικά Βίντεο

Γενικός Χειρουργός Γ. Κ. Γεωργίου

Γενικός Χειρουργός Δρ. Γιώργος Κ. Γεωργίου


Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Master Χειρουργικής Ήπατος – Χοληφόρων – Παγκρέατος