Αιμορροϊδοπλαστική με laser (lhp)

Αιμορροϊδοπάθεια: Ποιο το μειονέκτημα της κλασσικής αντιμετώπισης με νυστέρι;

Η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια από τις συχνότερες παθήσεις στον σύγχρονο κόσμο. Η κλασσική χειρουργική θεραπεία που συνίσταται στην εκτομή των αιμορροΐδων με νυστέρι και την απολίνωση των αιμορροϊδικών αγγείων (τεχνική Milligan-Morgan) έχει μεν καλά αποτελέσματα, συνοδεύεται όμως από έντονο μετεγχειρητικό άλγος που μπορεί να ταλαιπωρήσει τον ασθενή ακόμα και 30-40 μέρες μετά την επέμβαση. Η πιο ανώδυνη μέθοδος θεραπείας της αιμορροϊδοπάθειας είναι η Αιμορροϊδοπλαστική με laser, προσφέροντας άμεση υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που πολλοί ασθενείς αποφεύγουν αν επισκεφθούν τον ειδικό ιατρό παρ’ όλο που μπορεί να έχουν έντονο πόνο ή και αιμορραγία, καθώς φοβούνται ότι θα πονέσουν μετά την επέμβαση.

Η ανάγκη να δοθεί λύση στο πρόβλημα του μετεγχειρητικού άλγους σε συνδυασμό με την βελτίωση της αντίληψής μας σχετικά με την παθογένεια της νόσου, αλλά και την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας, έφερε μια σειρά από νέες τεχνικές που υπόσχονται να δώσουν οριστική λύση στο θέμα της αιμορροϊδοπάθειας με τρόπο σχεδόν ανώδυνο.

Τι είναι η αιμορροϊδοπλαστική με laser (Laser HaemorrhoidoPlasty);

Η αιμορροϊδοπλαστική με laser (Laser HaemorrhoidoPlasty) είναι μια σύγχρονη μέθοδος που απευθύνεται σε ασθενείς με 2ου και 3ου βαθμού αιμορροΐδες.

Χρησιμοποιείται μια ειδικά σχεδιασμένη οπτική ίνα με αιχμηρό άκρο που εισάγεται εντός του κάθε αιμορροϊδικού όζου μέσω μιας μικρής οπής 2 χιλιοστών στο δέρμα του πρωκτού. Χορηγείται ενέργεια ξεχωριστά σε κάθε αιμορροΐδα που έχει σαν αποτέλεσμα να θρομβώνονται οι αιμορροϊδικές αρτηρίες που γεμίζουν με αίμα τις αιμορροΐδες και τις διογκώνουν.

Η παύση της εισόδου αίματος στους αιμορροϊδικούς όζους οδηγεί στην σταδιακή συρρίκνωσή τους και βασίζεται στην επικρατούσα θεωρία του ‘inflow control’ για τη θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας.

Σε αυτή την αντίληψη περί την παθογένεια των αιμορροΐδων βασίζονται και όλες οι υπόλοιπες σύγχρονες μέθοδοι θεραπείας, όπως η Longo (stapled haemorrhoidopexy), η HAL (ή THD) και η HeLP. Επιπλέον, η αιμορροϊδοπλαστική έχει το ξεχωριστό πλεονέκτημα ότι καταστρέφοντας το μικροτριχοειδικό δίκτυο σε κάθε όζο προκαλεί την δημιουργία άσηπτης φλεγμονής που οδηγεί στην περαιτέρω συρρίκνωση του όζου και καθήλωσή του στην φυσιολογική ανατομική θέση εντός του εντέρου καθώς επέρχεται ίνωση αυτού.

Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία;

Ο ασθενής μετεγχειρητικά αντιλαμβάνεται ένα ήπιο οίδημα στην περιοχή του πρωκτού που διαρκεί συνήθως 7-10 μέρες και το οποίο αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά και μαλακτικά των κοπράνων σκευάσματα. Η αποκατάσταση των αιμορροΐδων στο φυσιολογικό μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 2 μήνες μετά από την LHP.
Στο διάστημα αυτό, όμως, ο ασθενής εργάζεται κανονικά, απλά συστήνεται αποφυγή έντονης σωματικής κόπωσης, άρσης βάρους ή κοπιώδους γυμναστικής.
Πραγματοποιείται με γενική ή ραχιαία αναισθησία και απαιτείται ολιγόωρη παραμονή σε περιβάλλον κλινικής (One Day Surgery).

Αιμορροϊδοπλαστική με laser (Laser HaemorrhoidoPlasty): Ποιο είναι το κόστος;

Το κόστος διενέργειας αιμορροϊδοπλαστικής LHP είναι παραπλήσιο με αυτό των υπόλοιπων σύγχρονων μεθόδων που χρησιμοποιούν κάποιου είδους τεχνολογικό βοήθημα, όπως π.χ. ψαλίδι υπερήχων (στην κλασσική αιμορροϊδεκτομή), συσκευή απολίνωσης με υπερήχους (HAL), αιμορροϊδεκτομή κατά Longo κλπ.

Σε κάθε περίπτωση, για να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, πρέπει να εξατομικεύεται η θεραπεία ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πάθησης του κάθε ασθενούς και ο εξειδικευμένος ιατρός να έχει γνώση όλων των διαθέσιμων τεχνικών.

Σχετικά Βίντεο

Γενικός Χειρουργός Γ. Κ. Γεωργίου

Γενικός Χειρουργός Δρ. Γιώργος Κ. Γεωργίου


Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Master Χειρουργικής Ήπατος – Χοληφόρων – Παγκρέατος