Ρομποτική Σκωληκοειδεκτομή

Ρομποτική Σκωληκοειδεκτομή: Ευκρίνεια

Η ρομποτική σκωληκοειδεκτομή έχει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη λαπαροσκοπική μέθοδο.

Κατ’ αρχήν η τρισδιάστατη κάμερα (3D) υψηλής ευκρίνειας (HD) επιτρέπει πολύ καλύτερη εκτίμηση του χειρουργικού πεδίου και ευκολότερη ανεύρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης, η οποία υπενθυμίζεται ότι έχει ελεύθερο και κινητό άκρο κι έτσι μπορεί να βρίσκεται σε διάφορες θέσεις εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας.

Ρομποτική Σκωληκοειδεκτομή: Ευελιξία Χειρισμών

Τα ειδικά ρομποτικά εργαλεία μας δίνουν πολύ περισσότερες δυνατότητες χειρισμών, καθώς περιστρέφονται και κάμπτονται. Αυτό έχει μεγάλη σημασία στην περίπτωση μιας οπισθοτυφλικής σκωληκοειδίτιδας, όταν δηλαδή το φλεγμαίνον όργανο εντοπίζεται πίσω από το παχύ έντερο.

Ρομποτική Σκωληκοειδεκτομή: Κινητοποίηση Εντέρου

Για να αφαιρεθεί η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να χρειαστεί να γίνει κινητοποίηση του εντέρου κι αυτό είναι σαφώς πιο εύκολο και ασφαλές με το ρομπότ.

Οι ραφές τοποθετούνται με μεγαλύτερη ακρίβεια, καθώς το μηχάνημα εξαλείφει τον φυσιολογικό τρόμο του χεριού του Χειρουργού. Καθώς υπάρχει έντονη φλεγμονή ή ακόμη και περιτονίτιδα, οι κινήσεις μας και οι χειρισμοί πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο λεπτοί και ατραυματικοί.

Ακρίβεια Χειρισμών

Τα λαπαροσκοπικά εργαλεία έχουν το μειονέκτημα ότι είναι ευθεία και άκαμπτα, οπότε επιτρέπουν κίνηση μόνο στον άξονα του χεριού, γεγονός που δυσχεραίνει τις κινήσεις μας σε στενούς χώρους όπως π.χ. η πύελος. Αντίθετα, με τη ρομποτική πλατφόρμα da Vinci υπάρχουν άπειροι βαθμοί ελευθερίας κίνησης, περισσότεροι ακόμα κι από του ίδιου του ανθρώπινου χεριού. Και όταν χειρουργούμε με την απόλυτη ακρίβεια και ευκρίνεια, αυτό δε μπορεί παρά να είναι προς όφελος του ασθενούς.

Γενικός Χειρουργός Γ. Κ. Γεωργίου

Γενικός Χειρουργός Δρ. Γιώργος Κ. Γεωργίου


Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Master Χειρουργικής Ήπατος – Χοληφόρων – Παγκρέατος