Ομφαλοκήλη

Τι είναι και πώς δημιουργείται η ομφαλοκήλη;

Η ομφαλοκήλη πρόκειται για μια διόγκωση στην περιοχή του ομφαλού, η οποία δημιουργείται σαν αποτέλεσμα της ατελούς σύγκλεισης του ομφαλικού δακτυλίου (στο σημείο δηλαδή όπου τα αιμοφόρα αγγεία από τον ομφάλιο λώρο εισέρχονται στο σώμα του εμβρύου) μετά την γέννηση του ατόμου. Ο ομφαλικός δακτύλιος μπορεί να συγκλειστεί αυτόματα στην παιδική ηλικία, οπότε η κήλη εξαφανίζεται. Στην ενήλικη ζωή παρατηρείται σε καταστάσεις όπου υπάρχει αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση, όπως η εγκυμοσύνη, ο χρόνιος βήχας ή η χρόνια δυσκοιλιότητα και ο ασκίτης.

ΟΜΦΑΛΟΚΗΛΗ: Συμπτώματα - Διάγνωση - Θεραπεία

Τι συμπτώματα προκαλεί;

Μπορεί να είναι συγγενής, οπότε εμφανίζεται αμέσως μετά τη γέννηση και γίνεται αντιληπτή με το κλάμα του μωρού σαν μια μικρή σφαιρική προβολή στο σημείο του ομφαλού. Οι επίκτητες ομφαλοκήλες ή ομφαλοκήλες των ενηλίκων προκαλούν πόνο και δυσφορία, καθώς η ομφαλοκήλη προβάλλει συνεχώς προς τα έξω. Σε χρόνιες παραμελημένες περιπτώσεις το δέρμα πάνω από την κήλη μπορεί να έχει αλλοιωθεί τόσο στο χρώμα όσο και στην υφή του.

Είναι αρκετά επικίνδυνες να υποστούν περίσφιξη, καθώς το στόμιο της κήλης, απ’ όπου βγαίνει το προπίπτον σπλάχνο (λεπτό έντερο ή επίπλουν) προς τα έξω είναι σχετικά στενό και ανένδοτο.

Η κατάσταση τότε γίνεται εξαιρετικά επώδυνη, υπάρχει μεγάλη διόγκωση στο σημείο λόγω του στραγγαλισμού των ιστών που περιέχονται στην κήλη, το δέρμα είναι έντονα ερυθρό και πολύ ευαίσθητο στην ψηλάφηση. Ενίοτε υπάρχουν έμετοι και τυμπανισμός της κοιλιάς, ενώ σπάνια η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε ειλεό.
.

Υπάρχει διάγνωση ομφαλοκήλης;

Ο κλινικός γιατρός θα διαπιστώσει την ύπαρξη αυτού του τύπου της κήλης με την ψηλάφηση του χάσματος στον ομφαλικό δακτύλιο, καθώς ο ασθενής κείται ξαπλωμένος, ώστε να ανατάσσεται το περιεχόμενο της κήλης. Εκτιμάται το μέγεθος τη κήλης, η συνολική κατάσταση των κοιλιακών τοιχωμάτων, πιθανές συμφύσεις του κηλικού σάκου με τα υποκείμενα σπλάχνα καθώς και η πιθανή παρουσία επιπλέον παθολογικών καταστάσεων, όπως η επιγαστρική κήλη ή διάσταση της λευκής γραμμής.
Τα υπερηχοτομογράφημα, η αξονική και η μαγνητική τομογραφία μπορεί να δώσουν επιπλέον χρήσιμες πληροφορίες, αν και συνήθως δεν απαιτούνται για να τεθεί διάγνωση της ομφαλοκήλης.

Πώς θεραπεύεται η ομφαλοκήλη;

Σε ότι αφορά τις συγγενείς κήλες, σε πολλές περιπτώσεις το στόμιο συγκλείεται αυτόματα καθώς το παιδί μεγαλώνει, οπότε και η ομφαλοκήλη εξαφανίζεται από μόνη της. Γι’ αυτό συστήνεται αναμονή μέχρι και την ηλικία των 3-4 ετών και εφόσον η κήλη παραμένει τότε οδηγούμαστε στο χειρουργείο.

Στους ενήλικες, προτιμάται η αποκατάσταση με τη χρήση πλέγματος, ώστε να μειωθεί η τάση στα κοιλιακά τοιχώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου το χάσμα είναι μικρό (δηλαδή μέχρι 1-1,5 εκατοστό) και τα κοιλιακά τοιχώματα του ατόμου σε καλή κατάσταση, η απλή συρραφή των απονευρώσεων (τεχνική Mayo) μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς την ομφαλοκήλη. Η κλασσική, όμως, ανοιχτού τύπου επέμβαση (με ή χωρίς τοποθέτηση πλέγματος), συνοδεύεται σε μικρό ποσοστό από επιπλοκές όπως η επιμόλυνση του πλέγματος και η συλλογή υγρού μετεγχειρητικά.

Οι ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές, δηλαδή η ρομποτική και η λαπαροσκοπική τεχνική αποκατάστασης της ομφαλοκήλης, πραγματοποιούνται όχι με τομή στο σημείο της κήλης αλλά από 3 τομές λίγων χιλιοστόμετρων στα πλάγια της κοιλιάς.

Η τοποθέτηση πλέγματος γίνεται χωρίς να έρθει σε επαφή με τα χέρια του Χειρουργού αλλά με τη χρήση ειδικών εργαλείων, μειώνοντας έτσι σημαντικά τον κίνδυνο επιμόλυνσης του πλέγματος. Ο ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος και το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα είναι μερικά από τα επιπλέον πλεονεκτήματα των ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών μεθόδων.

Γενικός Χειρουργός Γ. Κ. Γεωργίου

Γενικός Χειρουργός Δρ. Γιώργος Κ. Γεωργίου


Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Master Χειρουργικής Ήπατος – Χοληφόρων – Παγκρέατος