Λαπαροσκοπική Συρραφή Διάτρησης Πεπτικού Έλκους

Διάτρηση Έλκους: Μια επείγουσα κατάσταση

Η διάτρηση ενός έλκους στον στόμαχο η τα δωδεκαδάκτυλο αποτελεί ένα επείγον χειρουργικό πρόβλημα, καθώς οδηγεί στην εμφάνιση περιτονίτιδας που αν δεν αντιμετωπιστεί τάχιστα καταλήγει σε σήψη. Η Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση διάτρησης έλκους αποτελεί σε αυτή την περίπτωση την προτιμώμενη μέθοδο, για την αποφυγή επικίνδυνων για την υγεία του ασθενούς συμπτωμάτων.

Σήμερα, με την ευρεία χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων που μειώνουν τη γαστρική έκκριση, οι διατρήσεις είναι σαφώς λιγότερο συχνές απ’ ότι στο παρελθόν.

Λαπαροσκοπική Συρραφή Διάτρησης Πεπτικού Έλκους

Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της διάτρησης έλκους

Η λαπαροσκοπική αντιμετώπιση της διάτρησης έλκους, η οποία αποτελεί οξεία κατάσταση, επιτρέπει την ανεύρεση του σημείου της διάτρησης, τη συρραφή της και την έκπλυση της περιτοναϊκής κοιλότητας από τα υγρά που διέφυγαν λόγω της διάτρησης, με τη δημιουργία 3 μικρών οπών στο κοιλιακό τοίχωμα.

Έτσι, αποφεύγεται η μεγάλη τομή στην κοιλιά, η οποία προκαλεί έντονο μετεγχειρητικό πόνο, απαιτεί μεγαλύτερο διάστημα νοσηλείας στην κλινική και συχνά σχετίζεται με επιπλοκές, όπως η διαπύηση του τραύματος και η δημιουργία μετεγχειρητικής κήλης.

Πλεονεκτήματα που προσφέρει η Λαπαροσκοπική αντιμετώπιση διάτρησης έλκους

Η άμεση όραση που μας δίνει η λαπαροσκόπηση προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλα τα τεταρτημόρια της κοιλιάς, καθώς η κάμερα τοποθετείται στην μέση αυτής, στον ομφαλό.

Απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί και η κατάλληλη εμπειρία, αλλά το όφελος για τον ασθενή είναι σημαντικό, γιατί ανανίπτει άμεσα, κινητοποιείται τάχιστα και δεν χρειάζεται 1-2 μήνες αποκατάσταση μετά το χειρουργείο (λόγω της τομής), όπως με την κλασσική «ανοιχτή» επέμβαση.

Κόστος επέμβασης

Το κόστος δεν είναι υψηλό και ισοσκελίζεται από την ταχύτατη αποθεραπεία του ασθενούς (1-2 μέρες νοσηλείας στην κλινική σε αντίθεση με τις 4-5 μέρες της ανοιχτής επέμβασης).

Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι όπως και σε κάθε οξύ χειρουργικό ή γενικά ιατρικό συμβάν έτσι και στην διάτρηση του ανώτερου πεπτικού συστήματος ο χρόνος πάντα έχει ιδιαίτερη σημασία.

Όσο πιο νωρίς αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή τόσο πιο ήπια θα είναι η περιτονίτιδα, κι ένα ευκολότερο και μικρότερο σε διάρκεια χειρουργείο θα είναι καλύτερα ανεκτό από τον ασθενή με αποτέλεσμα να συνέλθει πιο γρήγορα.

Σχετικά Βίντεο

Γενικός Χειρουργός Γ. Κ. Γεωργίου

Γενικός Χειρουργός Δρ. Γιώργος Κ. Γεωργίου


Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Master Χειρουργικής Ήπατος – Χοληφόρων – Παγκρέατος