Καρκίνος στομάχου: Πρώιμα συμπτώματα που θα σας κινητοποιήσουν

Καρκίνος στομάχου: Πρώιμα συμπτώματα που θα σας κινητοποιήσουν

Καρκίνος στομάχου: Πρώιμα συμπτώματα που θα σας κινητοποιήσουν

Κάποιες μορφές καρκίνου είναι πιο επώδυνες από κάποιες άλλες, ενώ κάποιοι καρκίνοι είναι «αθόρυβοι» και δεν εκδηλώνουν σχεδόν κανένα σύμπτωμα, με αποτέλεσμα ο ασθενής να φτάσει στον γιατρό όταν είναι ήδη αργά. Ο καρκίνος του στομάχου είναι ένας τύπος που δεν εκδηλώνει κανένα σύμπτωμα στον ασθενή.

Στην χώρα μας σύμφωνα με έρευνες που είχαν γίνει το 2012 βρέθηκε ότι νοσούν από την νόσο 8 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα. Ο καρκίνος του στομάχου έχει μεγάλη γεωγραφική κατανομή, με το 70% των περιπτώσεων να εμφανίζεται σε αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου.

Το αδενοκαρκίνωμα της εγγύς μοίρας του στομάχου συνδέεται σχεδόν με το 50% των καρκίνων του στομάχου, με το 10% των περιπτώσεων ο καρκίνος να καταλαμβάνει όλο το στομάχι!

Πως θα αντιληφθεί όσο γίνεται νωρίτερα ο ασθενής την νόσο; Ποια είναι τα πρώιμα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να τον μπερδέψουν;

Αίμα στα κόπρανα ή στις εκκρίσεις από το στόμα

Το έντονο κόκκινο με καφέ χρώμα στα κόπρανα και στο στόμα είναι πολύ πιθανό να είναι η αρχή καρκίνου στομάχου, νόσο Crohn ή κάτι άλλο παροδικό. Ωστόσο δεν παύει να είναι ένα ανησυχητικό σύμπτωμα, ειδικά αν συνοδεύεται και από άλλους παράγοντες.

Ανορεξία

Η ξαφνική αποστροφή για φαγητό είναι ένα ακόμα καμπανάκι κινδύνου που θα σας κάνει να το ψάξετε περαιτέρω, ειδικά αν σας συμβαίνει για πρώτη φορά και δεν σχετίζεται με άγχος. Αλληλένδετη με την ανορεξία είναι και η απώλεια βάρους, η οποία επίσης υποδηλώνει πρόβλημα.

Διαφορετικός στομαχόπονος

Ο στομαχόπονος του καρκίνου του στομάχου έχει κάποια χαρακτηριστικά που δεν μοιάζουν με εκείνον τον πόνο που προέρχεται από την κατανάλωση μιας χαλασμένης τροφής. Ο πόνος είναι συνεχής και επίμονος και είναι βύθιος, ο ασθενής τον νιώθει βαθιά μέσα στο στομάχι του.

Καούρα

Η καούρα και η δυσπεψία είναι συμπτώματα, τα οποία μπορεί να μοιάζουν κοινά, αλλά δεν παύουν να χρειάζονται διερεύνηση για να αποκλειστούν πιο σοβαρές παθήσεις.

Ανάστατο έντερο

Οι ασθενείς που ρωτιούνται αν είχαν αλλάξει οι συνήθειες του εντέρου τους, ενώ έχει παρουσιαστεί καρκίνος στομάχου, απαντάνε στην πλειονότητά τους ναι. Είχαν δηλαδή έντονη διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Μην αμελείτε οποιοδήποτε σύμπτωμα παραμένει για αρκετές μέρες χωρίς ύφεση. Απευθυνθείτε στον γιατρό σας!