Γαστρικό Μανίκι – Sleeve Gastrectomy

Τι είναι το Γαστρικό Μανίκι – Sleeve Gastrectomy;

Το Γαστρικό Μανίκι πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς βαριατρικές επεμβάσεις, η οποία αποσκοπεί στην απώλεια των περιττών κιλών μέσω περιορισμού της πρόσληψης τροφής. Αυτό επιτυγχάνεται με εκτομή ενός μεγάλου τμήματος του στομάχου (gastrectomy) κατά τον επιμήκη άξονα, έτσι ώστε στο τέλος να παραμένει ένας ομοιόμορφος γαστρικός σωλήνας που μοιάζει με «μανίκι» ρούχου (“sleeve” gastrectomy).

Γαστρικό Μανίκι – Sleeve Gastrectomy

Ποια η σημασία της απώλειας περιττών κιλών;

Ο ασθενής μετά το χειρουργείο έχει πρώιμο κορεσμό και σταματάει εθελούσια την πρόσληψη επιπλέον τροφής, μειώνοντας έτσι σημαντικά τον αριθμό των καθημερινών θερμίδων που καταναλώνει, το οποίο μεταφράζεται σε απώλεια σωματικού βάρους.

Χρειάζεται βέβαια αλλαγή των συνηθειών σίτισης μετεγχειρητικά, καθώς τα γεύματα θα πρέπει να είναι μικρά και συχνά, οι τροφές να μασώνται καλά και το γεύμα να μην συνοδεύεται παρά από ελάχιστα υγρά. Οι πρακτικές αυτές σε συνδυασμό με αύξηση της φυσικής δραστηριότητας θα επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα σε διάστημα μερικών μηνών.

Η απώλεια των περιττών κιλών θα οδηγήσει ταυτόχρονα σε μείωση της αρτηριακής πίεσης, έλεγχο του σακχαρώδους διαβήτη και άλλων πιθανών ενδοκρινολογικών διαταραχών, καθώς και βελτίωση της αναπνευστικής κατάστασης του ατόμου. Έτσι, τα οφέλη είναι πολλαπλά σε σωματικό αλλά και ψυχολογικό επίπεδο.

Γαστρικό Μανίκι: Λαπαροσκοπική ή Ρομποτική επέμβαση;

Το γαστρικό μανίκι μπορεί να πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά, απαιτεί νοσηλεία 2 ημερών στην κλινική και γίνεται με γενική αναισθησία. Χρησιμοποιούνται ειδικά αυτόματα εργαλεία που κόβουν και ράβουν τον στόμαχο (κοπτορράπτες), έτσι ώστε να εξασφαλίζεται το επιθυμητό σχήμα και η τελική χωρητικότητα του οργάνου.

Μετά το χειρουργείο, τι;

Την επόμενη του χειρουργείου ημέρα εκτελείται ακτινολογικός έλεγχος που τεκμηριώνει την επιτυχία της επέμβασης κι ακολούθως ο ασθενής ξεκινά να σιτίζεται με υγρά.
Μετά τις πρώτες 10 μέρες επιτρέπονται πιο στερεές τροφές και στο τέλος του μήνα η δίαιτα έχει επανέλθει στο φυσιολογικό, πάντα όμως με τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Η μετεγχειρητική παρακολούθηση και υποστήριξη του ατόμου είναι συχνή και πολυεπίπεδη (Ενδοκρινολόγος, Διαιτολόγος, Ψυχολόγος). Θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι σημαντικό να αποφεύγονται τα γλυκά και ειδικά οι πλούσιες σε θερμίδες τροφές, καθώς το άτομο επειδή δεν μπορεί να φάει σε ποσότητα όσο πριν την επέμβαση, τείνει να στρέφεται σε τροφές που αποτελούν «θερμιδικές» βόμβες.
Σε κάθε περίπτωση, η πειθαρχία και η συμμόρφωση στις οδηγίες του ιατρού είναι ένα από τα σημαντικότερα συστατικά προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το κόστος της επέμβασης καλύπτεται συνήθως από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ιδιωτικές ασφάλειες, ανάλογα την περίπτωση. Τα οφέλη, όμως, για την υγεία του παχύσαρκου ασθενούς είναι ανυπολόγιστα!

Γενικός Χειρουργός Γ. Κ. Γεωργίου

Γενικός Χειρουργός Δρ. Γιώργος Κ. Γεωργίου


Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Master Χειρουργικής Ήπατος – Χοληφόρων – Παγκρέατος