Αιμορροϊδεκτομή με συρραπτικό

Πότε ενδείκνυται η αιμορροϊδεκτομή με συρραπτικό;

Η αιμορροϊδεκτομή κατά Longo ή Αιμορροϊδεκτομή με συρραπτικό (stapled haemorrhoidectomy) έχει ένδειξη σε ασθενείς με αιμορροΐδες 3ου και 4ου βαθμού, ιδιαίτερα όταν συνυπάρχει πρόπτωση του βλεννογόνου του ορθού.

Τι είναι η πρόπτωση;

Με τον όρο πρόπτωση χαρακτηρίζουμε την κατάσταση εκείνη όπου λόγω της χρόνιας κυρίως δυσκοιλιότητας ο εσωτερικός χιτώνας του τοιχώματος του εντέρου (βλεννογόνος) χαλαρώνει και αποχωρίζεται από τους υπόλοιπους χιτώνες (μυϊκό και ορογόνο), με συνέπεια να προπίπτει εντός του ορθού, δίνοντας συχνά το αίσθημα έπειξης για αφόδευση ή ατελούς κένωσης του εντέρου μετά την αφόδευση.

Αιμορροϊδεκτομή κατά Longo: Ποια είναι η διαδικασία της αιμορροϊδεκτομής κατα Longo;

Στην τεχνική αυτή χρησιμοποιείται ειδικό εργαλείο (κυκλικός κοπτορράπτης) που κόβει την περίσσεια του βλεννογόνου που προπίπτει, ενώ ταυτόχρονα τοποθετεί ράμματα γύρω γύρω στον παραμένοντα βλεννογόνο.

Έτσι, αποκαθίσταται η ομαλή ανατομία του τοιχώματος του εντέρου και οι αιμορροΐδες ανατάσσονται εντός του πρωκτού. Το σημείο εφαρμογής του κυκλικού αναστομωτήρα βρίσκεται πάνω από το επίπεδο των αιμορροΐδων, που σημαίνει ότι οι αιμορροΐδες στην πραγματικότητα δεν κόβονται ούτε αφαιρούνται.

Στην περιοχή αυτή δεν υπάρχουν αισθητικές νευρικές απολήξεις κι έτσι δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος. Από εκεί περνούν, όμως, οι αιμορροϊδικές αρτηρίες που είναι υπεύθυνες για την διόγκωση και την παθολογία των αιμορροΐδων.

Καθώς αυτές απολινώνονται διακόπτεται η παροχή αίματος στους αιμορροϊδικούς όζους, οι οποίοι έτσι παύουν πια να αιμορραγούν και να διογκώνονται. Επιπλέον, η αφαίρεση του πλεονάζοντος βλεννογόνου του ορθού προκαλεί έλξη των αιμορροΐδων στο εσωτερικό του πρωκτικού σωλήνα.

Ο ασθενής αντιλαμβάνεται άμεσα το αποτέλεσμα καθώς παύει να έχει απώλεια αίματος κατά την κένωση, ενώ ταυτόχρονα δεν ψηλαφεί και τις άλλοτε προβάλλουσας αιμορροΐδες.

Ποιος είναι ο χρόνος αποκατάστασης της αιμορροϊδεκτομής;

Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική ή ραχιαία αναισθησία και δεν απαιτείται ολονύκτια παραμονή του ασθενούς στην κλινική. Η αποκατάσταση είναι ταχεία και σε λίγες μέρες ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει στις δραστηριότητές του, αποφεύγοντας την έντονη καταπόνηση.

Αιμορροϊδεκτομή κατά Longo: Ποιο είναι το κόστος της αιμορροϊδεκτομής κατά Longo;

Το κόστος είναι συγκρίσιμο με άλλες τεχνικές για τη θεραπεία των αιμορροΐδων. Αυτό που καλό θα ήταν να αναφερθεί είναι ότι απαιτείται εμπειρία κι εξειδίκευση στις επεμβάσεις αυτού του είδους, καθώς υπάρχει μικρή μεν αλλά υπαρκτή πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών, εάν γίνουν χωρίς τη σωστή ένδειξη και τεχνική.

Σχετικά Βίντεο

Γενικός Χειρουργός Γ. Κ. Γεωργίου

Γενικός Χειρουργός Δρ. Γιώργος Κ. Γεωργίου


Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Master Χειρουργικής Ήπατος – Χοληφόρων – Παγκρέατος