Laser θεραπεία κύστης κόκκυγα: Εξαιρετικά αποτελέσματα ακόμα και για την υποτροπή της κύστης κόκκυγος!

υποτροπή κύστης κόκκυγος

Laser θεραπεία κύστης κόκκυγα: Εξαιρετικά αποτελέσματα ακόμα και για την υποτροπή της κύστης κόκκυγος!

Υποτροπή κύστης κόκκυγος

Η κύστη του κόκκυγα αποτελεί μια αρκετά συχνή πάθηση, ιδίως σε άτομα ηλικίας από 15 έως 30 ετών. Εμφανίζεται ως μια επώδυνη κοιλότητα γεμάτη με πύον στην περιοχή του κόκκυγα, κατά μήκος της μεσογλουτιαίας σχισμής. Η συγκεκριμένη πάθηση αντιμετωπίζεται στην πλειοψηφία της χειρουργικά, ωστόσο ακόμα και με τη χειρουργική επέμβαση μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να παρουσιάσει υποτροπή. Η υποτροπή, δηλαδή η επανεμφάνιση μιας κύστης κόκκυγος, αποτελεί ένα φαινόμενο που ταλαιπωρεί σε έντονο βαθμό αρκετούς ασθενείς.

Το βασικότερο αίτιο της πάθησης είναι η ανάπτυξη φλεγμονής εξαιτίας της εισχώρησης τριχών στο εσωτερικό του δέρματος, οι οποίες εγκλωβίζονται και προκαλούν επιμόλυνση. Όταν, δηλαδή, οι τρίχες εισχωρούν υποδορίως, προκαλείται αντίδραση του οργανισμού, καθώς εκλαμβάνονται ως ξένο σώμα. Αυτό έχει σαν συνέπεια να σχηματίζεται ένα κυστικό περικάλυμμα γύρω από αυτές (επιθήλιο του τοιχώματος της κύστης) και να αναπτύσσονται συρίγγια προς το δέρμα της περιοχής, σε μια προσπάθεια του οργανισμού να εξωτερικεύσει και να εκτονώσει τη φλεγμονώδη διεργασία.

 

Συμπτώματα κύστης κόκκυγος

Τα πιο κοινά συμπτώματα μιας κύστης κόκκυγος είναι η εκδήλωση μιας ήπιας έκτασης οιδήματος στην πάσχουσα περιοχή, η εκροή δύσοσμου υγρού ή πύου και ο πόνος στην μεσογλουτιαία σχισμή. Όταν η φλεγμονή δεν καταφέρνει να εξωτερικευθεί μέσω των συριγγίων ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει ακόμα και πυρετό, λόγω του εγκλωβισμού του πύου κάτω από το δέρμα.

Τα ίδια συμπτώματα εκδηλώνονται και σε περίπτωση υποτροπής της κύστης κόκκυγος. Σε αρκετές περιπτώσεις η υποτροπή μιας κύστης κόκκυγος εκδηλώνεται αρχικά με τη μορφή αποστήματος στην πάσχουσα περιοχή, ενώ μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή νέων συριγγίων ή ως διάσπαση του παλιού χειρουργικού τραύματος. Δυστυχώς, είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο υποτροπής της πάθησης σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αντιμετώπισης του προβλήματος με τις παραδοσιακές χειρουργικές τεχνικές, όπως «ανοιχτή», «κλειστή» ή «ημίκλειστη» μέθοδος, προκαλώντας τόσο σωματική καταπόνηση όσο και ψυχολογική επιβάρυνση στους πάσχοντες.

Αυτό συμβαίνει καθώς η κλασική χειρουργική επέμβαση συνοδεύεται από μια μακρά κι επώδυνη περίοδο μετεγχειρητικής αποκατάστασης, κατά την οποία ο ασθενής βιώνει πόνο, περιορισμό ως προς την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, ενώ απαιτούνται συχνές και επίπονες αλλαγές του χειρουργικού τραύματος. Έτσι, όταν η κύστη επανεμφανίζεται και απαιτείται επανεπέμβαση, ο ασθενής απογοητεύεται και εμφανίζεται απρόθυμος να υποβληθεί ξανά σε μια τέτοια δυσάρεστη εμπειρία.

 

Αντιμετώπιση: Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική με Laser

Ευτυχώς, ακόμα και για τις υποτροπές της πάθησης, υπάρχει λύση, η οποία είναι ανώδυνη για αυτούς τους ήδη ταλαιπωρημένους ασθενείς, με την αξιοποίηση σύγχρονων, ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών τεχνικών. Η πιο διαδεδομένη και ως επί τω πλείστον ανώδυνη για τον ασθενή είναι η θεραπεία κύστης κόκκυγα με Laser. Με τη σύγχρονη κι αναίμακτη αυτή τεχνική η υποτροπή της κύστης κόκκυγος αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, χωρίς την ταλαιπωρία των παραδοσιακών χειρουργικών τεχνικών, χωρίς την ανάγκη για επώδυνες αλλαγές του τραύματος και την καθημερινή επιβάρυνση.

Στα πλεονεκτήματα της τεχνικής αυτής περιλαμβάνεται η ελαχιστοποίηση της απώλειας αίματος και του χειρουργικού τραύματος, γεγονός το οποίο διευκολύνει την ταχύτερη επούλωση της πάσχουσας περιοχής χωρίς να επιβαρύνεται ο ασθενής στην καθημερινότητά του. Ο ασθενής επιστρέφει ταχύτατα στην καθημερινότητά του, σε αντίθεση με τη μακρά περίοδο μετεγχειρητικής αποκατάστασης που απαιτεί η κλασική χειρουργική επέμβαση, ενώ δεν αισθάνεται πόνο. Η διαδικασία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και ολοκληρώνεται σε λιγότερο από μία ώρα, επιτρέποντας την ολοκληρωτική κι οριστική εξάχνωση τόσο της κύστης όσο και τον συνοδών συριγγώδων πόρων.

Με την ελάχιστα επεμβατική αυτή τεχνική ο ασθενής μπορεί να κάνει ντους και να πλύνει την περιοχή εφαρμογής του laser από την επόμενη κιόλας ημέρα, επιστρέφοντας χωρίς κανένα εμπόδιο στις καθημερινές του συνήθειες. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα, ωστόσο, είναι ότι η τεχνική αυτή εφαρμογής laser ουσιαστικά εκμηδενίζει την πιθανότητα υποτροπής.

Η πολυετής εμπειρία μας έχει δείξει ότι οι ασθενείς αυτοί, που αρχικά υποβλήθηκαν ανεπιτυχώς σε κάποιου τύπου κλασσική χειρουργική επέμβαση και που στη συνέχεια επέλεξαν το laser για την αντιμετώπιση της υποτροπής, είναι και οι καλύτεροι “πρεσβευτές” της μεθόδου. Καθώς έχουν πια εμπειρία και με τις δύο μεθόδους, είναι σε θέση να τις συγκρίνουν και να αναδείξουν τα πραγματικά οφέλη της θεραπείας με laser. Μάλιστα, συχνά εύχονται να είχαν επιλέξει εξ’ αρχής την ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση σε σχέση με την επέμβαση εκτομής της κύστης με νυστέρι.

Ο Γενικός Χειρουργός στον Πειραιά Δρ. Γεώργιος Γεωργίου διαθέτει μακρά εξειδίκευση στις υποτροπές μιας κύστης κόκκυγος. Αναλαμβάνει την αποτελεσματική διαχείρισή τους, ώστε ο εκάστοτε ασθενείς που ταλαιπωρείται από την επανεμφάνιση της πάθησης και των συμπτωμάτων της να λάβει οριστική και αποτελεσματική ανακούφιση.