Ρομποτική Χολοκυστεκτομή

Ρομποτική Χολοκυστεκτομή με το σύστημα da Vinci – Πλεονεκτήματα

Η διενέργεια μιας επέμβασης αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή) με το ρομποτικό σύστημα da Vinci έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα σε σχέση με την λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, τα οποία γίνονται περισσότερο εμφανή σε δύσκολες περιπτώσεις, όπως αυτές όπου έχει προηγηθεί έντονη φλεγμονή στην περιοχή (χολοκυστίτιδα). Η ρομποτική χολοκυστεκτομή προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στο χειρουργό, και σαφώς βελτιωμένη μετεγχειρητική πορεία στον ασθενή.

Τρισδιάσταση Απεικόνιση

Η τρισδιάσταση (3D) απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου προσφέρει στον Χειρουργό ακόμα καλύτερη αντίληψη των οργάνων και της παθολογίας, ενώ η ακρίβεια και η σταθερότητα των χειρισμών που επιτυγχάνεται με τα ρομποτικά εργαλεία είναι απαράμιλλη, επιτρέποντας λεπτότερους και ασφαλέστερους χειρισμούς.

Η σημασία του συστήματος Firefly

Επιπλέον, το ρομποτικό σύστημα da Vinci Xi τελευταίας γενιάς φέρει ενσωματωμένο το μοναδικό σύστημα Firefly, το οποίο μας βοηθάει διεγχειρητικά στην απεικόνιση της χοληδόχου κύστης και των συναφών αγγείων και χοληφόρων, σε συνδυασμό με τη φθορίζουσες ιδιότητες του Πράσινου της Ινδοκυανίνης (IndoCyanine Green – ICG).

Έτσι, σε μια δύσκολη χολοκυστεκτομή, όταν δηλαδή έχουν προηγηθεί επανειλημμένες φλεγμονές και υπάρχουν εκτεταμένες συμφύσεις στην περιοχή ή και διαταραχή της φυσιολογικής ανατομίας, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να γίνουν κακώσεις σε ζωτικά ανατομικά στοιχεία ή η επέμβαση να μετατραπεί σε «ανοιχτή».

Όμως, χρησιμοποιώντας το σύστημα Firefly και χορηγώντας το πράσινο της ινδοκυανίνης, η χοληδόχος κύστη και τα χοληφόρα «χρωματίζονται» διαφορετικά από τους γύρω ιστούς (ήπαρ, στόμαχο, δωδεκαδάκτυλο κλπ) τη στιγμή του χειρουργείου, βοηθώντας μας να αποφύγουμε αναίτιες επιπλοκές, μειώνοντας επιπλέον σημαντικά και τον χρόνο της επέμβασης.

Μικρότερος αριθμός οπών

Ένα ακόμα πλεονέκτημα που μας προσφέρει η ρομποτική χειρουργική είναι η δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε την επέμβαση με 3 και όχι 4 οπές, και μάλιστα σε σημεία χαμηλά στην κοιλιακή χώρα, ώστε αν μη υπάρχει το παραμικρό σημάδι μετεγχειρητικά.

Ρομποτική Χολοκυστεκτομή – Αναισθησία

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και απαιτεί νοσηλεία 1 ημέρας, αν και σε επιλεγμένες περιπτώσεις μπορεί να μην χρειαστεί καν διανυκτέρευση (Day Surgery).

Ρομποτική Χολοκυστεκτομή – Κόστος Επέμβασης

Τέλος, καθώς το κόστος των εργαλείων προβλέπεται να μειώνεται σημαντικά τα προσεχή χρόνια, δεν είναι ουτοπία να πούμε ότι ρομποτική χολοκυστεκτομή σύντομα θα είναι η μέθοδος εκλογής για όλες τις περιπτώσεις.

Γενικός Χειρουργός Γ. Κ. Γεωργίου

Γενικός Χειρουργός Δρ. Γιώργος Κ. Γεωργίου


Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Master Χειρουργικής Ήπατος – Χοληφόρων – Παγκρέατος