Λαπαροσκοπική Θολοπλαστική

Λαπαροσκοπική Θολοπλαστική: Η λύση για την αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια συχνή νόσος της εποχής μας, συχνά συνδυαζόμενη με διαφραγματοκήλη. Τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα έντονα η βλάβη όμως στον βλεννογόνο του οισοφάγου ενδέχεται να είναι σοβαρή. Η λαπαροσκοπική θολοπλαστική αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για την αντιμετώπιση της πάθησης, σε περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία δεν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Εφόσον η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι αποτελεσματική στην θεραπεία της παλινδρόμησης ή υπάρχει συνοδός διαφραγματοκήλη, η λύση δίνεται χειρουργικά με τη θολοπλαστική του στομάχου.

Λαπαροσκοπική Θολοπλαστική

Η επέμβαση

Η επέμβαση αυτή σήμερα πια πραγματοποιείται σχεδόν αποκλειστικά λαπαροσκοπικά, έτσι ώστε ο ασθενής να παίρνει εξιτήριο 1 μέρα μετά την διενέργειά της, χωρίς να αισθάνεται πόνο ή να έχει μεγάλη τομή στο κοιλιακό του τοίχωμα. Γιατί με τη λαπαροσκοπική μέθοδο εισάγονται στην κοιλιά τα εργαλεία από μικρές οπές λίγων χιλιοστόμετρων και οι όλοι χειρισμοί γίνονται ατραυματικά.

Ανατάσσεται το στομάχι εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας αν υπάρχει διαφραγματοκήλη και ύστερα ο θόλος του τυλίγεται γύρω από τον οισοφάγο ώστε να δημιουργείται νέος βαλβιδικός μηχανισμός που αποτρέπει πλέον την γαστοοισοφαγική παλινδρόμηση.

 

 

Επιπλέον, αν υπάρχει μεγάλο χάσμα στον διάφραγμα, τα σκέλη αυτού συγκλείονται με ραφές ή ακόμα και με τη χρήση ειδικού πλέγματος. Όλα αυτά γίνονται αφού έχει τοποθετηθεί ειδικός οδηγός στον οισοφάγο ώστε να μην στενέψει περισσότερο απ’ όσο πρέπει και προκληθεί δυσφαγία στον ασθενή.

Μετά το χειρουργείο – Μετεγχειρητικά

Την επόμενη του χειρουργείου ημέρα πραγματοποιείται έλεγχος με ακτινογραφίες ώστε να πιστοποιηθεί η επιτυχία της αποκατάστασης. Ο ασθενής στο πρώιμο μετεγχειρητικό διάστημα συμβουλεύεται να αλλάξει τη συχνότητα και την ποσότητα των γευμάτων του (πολλά και μικρά γεύματα), να αποφεύγει τροφές και ποτά που προκαλούν αέρια και να συνεχίσει να ακολουθεί τις πρακτικές που αποτρέπουν την παλινδρόμηση.

Λαπαροσκοπική Θολοπλαστική: Το κόστος της θεραπείας

Το κόστος της επέμβασης κυμαίνεται σε λογικά πλαίσια και δεν πρέπει να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για κάποιον ασθενή που έχει ένδειξη να χειρουργηθεί, καθώς τα φάρμακα δεν είναι πάντα αποτελεσματικά και ούτε η μακροχρόνια λήψη τους είναι αθώα.

Σχετικά Βίντεο

Γενικός Χειρουργός Γ. Κ. Γεωργίου

Γενικός Χειρουργός Δρ. Γιώργος Κ. Γεωργίου


Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Master Χειρουργικής Ήπατος – Χοληφόρων – Παγκρέατος