Πολύποδες εντέρου: Συμπτώματα & Αίτια

πολύποδες εντέρου συμπτώματα

Πολύποδες εντέρου: Συμπτώματα & Αίτια

Τι είναι οι πολύποδες εντέρου;

Ο πολύποδας του εντέρου είναι ένα μικρό συμπαγές εξόγκωμα λίγων χιλιοστών που εμφανίζεται στο εσωτερικό (αυλός) του παχέος εντέρου ή του ορθού. Εξορμάται από τον εσωτερικό χιτώνα του παχέος εντέρου (βλεννογόνος) και μπορεί να αποκτήσει διάφορες μορφές – σχήματα όντας είτε επίπεδος, είτε ελαφρώς επηρμένος ή να χαρακτηρίζεται από μια λεπτή μακρόστενη βάση σαν μίσχο.

Αν και οι περισσότεροι πολύποδες είναι γενικά αβλαβείς, με την πάροδο του χρόνου και την σταδιακή αύξηση του μεγέθους τους μπορεί να προκληθούν δυσάρεστα συμπτώματα ή και να προκύψουν κίνδυνοι για τη υγεία του ανθρώπου. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ένας πολύποδας με ορισμένα μορφολογικά και ιστολογικά χαρακτηριστικά να εξελιχθεί σε καρκίνο του παχέος εντέρου. Αυτό ισχύει κυρίως για τους αδενωματώδεις πολύποδες κι όχι τόσο για τους υπερπλαστικούς ή ους φλεγμονώδεις.

 

Πολύποδες εντέρου και αίτια

Οι πολύποδες εντέρου είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο, που εντοπίζεται περίπου στο 30% του ενήλικου πληθυσμού από την ηλικία των 45 ετών και άνω. Οι ασθενείς μπορεί να είναι τόσο άνδρες, όσο και γυναίκες, οι οποίοι έχουν υποστεί γενετικές αλλαγές στα επιθηλιακά κύτταρα του βλεννογόνου του παχέος εντέρου.

Κάποιοι από τους παράγοντες που επηρεάζουν την φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων και προκαλούν τους πολύποδες σχετίζονται με την διατροφή, τον τρόπο ζωής, την ηλικία και τα χαρακτηριστικά των ασθενών. Πιο συγκεκριμένα, στις αιτίες που προκαλούν πολύποδες εντέρου συγκαταλέγονται:

  • Το κάπνισμα.
  • Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.
  • Η καθιστική ζωή και η κακή φυσική κατάσταση.
  • Το αυξημένο σωματικό βάρος.
  • Η υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και κόκκινου κρέατος (αλλαντικά, αλίπαστα κλπ).
  • Η διατροφή που είναι πλούσια σε ζωικά κυρίως λιπαρά και χαρακτηρίζεται από έλλειψη φυτικών ινών.
  • Η κληρονομική προδιάθεση του ασθενούς.
  • Το προσωπικό ιστορικό του ασθενούς σε φλεγμονόδεις νόσους του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.

 

Πολύποδες εντέρου και συμπτώματα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πολύποδες εντέρου δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ειδικά όταν βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς είναι πιθανόν να παρατηρήσουν:

  • Αποβολή αίματος κατά τις κενώσεις.
  • Αλλαγή στο χρώμα των κοπράνων. Αυτά μπορεί να είναι πιο σκούρα – μαύρα ή και να περιβάλλονται από αίμα.
  • Αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας. Η μακροχρόνια δυσκοιλιότητα και διάρροια είναι ενδείξεις που πρέπει να προβληματίζουν τους ασθενείς.
  • Ανεξήγητη σιδηροπενία (έλλειψη σιδήρου), κούραση ή απώλεια βάρους.
  • Ανεξήγητη αναιμία (πτώση αιματοκρίτη).
  • Πόνος στην κοιλιά.

 

Η διάγνωση

Οι πολύποδεςτουεντέρου μπορούν να διαγνωστούν από ειδικό ιατρό, μετην βοήθεια διαφορετικώνμεθόδων. Πιο συγκεκριμένα οιεξετάσεις που βοηθούνστον προασδιορισμότουςείναι:

  • Η κολοσκόπηση, που μπορεί να εξετάσει τον ορθό και το παχύ έντρο.
  • Η ορθοσιγμοειδοσκόπηση, που μπορεί να εξετάσει το τελευταίο μέρος του εντέρου.
  • Οι εξετάσεις κοπράνων, που περιλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος εργαστηριακών αναλύσεων.

 

Αντιμετώπιση

Σε περίπτωση που εντοπιστεί κάποιος πολύποδας στο παχύ έντερο, ο Γαστρεντερολόγος που συνήθως πραγματοποιεί την κολονοσκόπηση θα τον αφαιρέσει και θα προβεί σε βιοψία για την ανάλυσή του. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσει να προσδιορίσει τον τύπο του, αλλά και να καθορίσει την πορεία της θεραπείας του ασθενούς στο μέλλον, εφόσον πρόκειται για πολύποδα με επικίνδυνα για κακοήθη εξαλλαγή χαρακτηριστικά ή με επιβεβαιωμένη καρκινική διήθηση.

Αν ένας πολύποδας βρίσκεται στο κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου (ορθό), τότε μπορεί να αφαιρεθεί από τον Χειρουργό με ορθοσιγμοειδοσκόπηση ή κατά τη διάρκεια κάποιας επέμβασης στην περιοχή του πρωκτού – ορθού για άλλη πάθηση (αιμορροΐδες, συρίγγιο κλπ).

Η αφαίρεση ενός πολύποδα ενδοσκοπικά δεν είναι όμως πάντα εφικτή. Υπάρχουν περιπτώσεις που ένας πολύποδας μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευμεγέθης ή έχει ευρεία βάση και τότε ο μόνος τρόπος να αφαιρεθεί να είναι με χειρουργική επέμβαση. Επιπλέον, σε περίπτωση που ανακαλυφθεί πολύποδας και η ιστολογική του εξέταση αναδείξει την παρουσία καρκινικών κυττάρων, τότε δεν επαρκεί η αφαίρεση του πολύποδα και μόνο. Απαιτείται πιο εκτεταμένη χειρουργική που να περιλαμβάνει το τμήμα του εντέρου που περικλείει τον πολύποδα μαζί με τους γειτονικούς λεμφαδένες, καθώς αυτοί συχνά εμφανίζουν διήθηση από καρκινικά κύτταρα που προέρχονται από τον εξαλλαχθέντα πολύποδα.

Ο χειρουργός Δρ. Γεώργιος Γεωργίου εξειδικεύεται στην διάγνωση και θεραπεία παθήσεων του ορθού και του πρωκτού, όντας ικανός να σας ενημερώσει και να σας συμβουλεύσει καταλήλως και σύμφωνα με την περίπτωσή σας.