Καρκίνος Πρωκτού: Αίτια και Συμπτώματα

Καρκίνος Πρωκτού

Καρκίνος Πρωκτού: Αίτια και Συμπτώματα

Ο καρκίνος του πρωκτού αποτελεί μια σπάνια μορφή καρκίνου που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του πρωκτικού σωλήνα. Ο πρωκτικός σωλήνας αντιπροσωπεύει το κατώτερο τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα (τα τελευταία 3-5 εκατοστά), όπου το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου συνδέεται με το εξωτερικό του σώματος, περιβαλλόμενο από τον έσω και έξω σφιγκτήρα. Ο καρκίνος του πρωκτού ξεκινά να αναπτύσσεται από τα κύτταρα που εντοπίζονται στο δέρμα πέριξ του ανοίγματος του πρωκτού (εξωτερικά: πρωκτόδερμα) ή στα πρώτα εκατοστά αυτού (εσωτερικά: βλεννογόνος πρωκτού). Οι περισσότερες μορφές καρκίνου του πρωκτού ξεκινούν από κύτταρα του βλεννογόνου και προέρχονται από πλακώδη κύτταρα.

Πώς προκαλείται όμως η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου; Οι περισσότεροι καρκίνοι του πρωκτού φαίνεται να συνδέονται με λοίμωξη από τον ιό HPV (τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων). Η λοίμωξη από τον συγκεκριμένο ιό αποτελεί το πιο κοινό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και οδηγεί στην εμφάνιση κονδυλωμάτων. Αν και δεν προκαλούν όλα τα στελέχη του ιού καρκίνο του πρωκτού και τα κονδυλώματα έχουν ελάχιστες πιθανότητες να μετατραπούν σε κακοήθεια, όσοι έχουν εμφανίσει τα συγκεκριμένα μορφώματα παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του πρωκτού. Αυτό προκύπτει καθώς η μόλυνση από στελέχη του ιού HPV που είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση κονδυλωμάτων πρωκτού μπορεί να περιλαμβάνει και στελέχη του ιού που μπορούν να προκαλέσουν κακοήθεια (στελέχη HPV 16,18, 31,33, 46 κ.α.).

Βέβαια, ενώ η λοίμωξη από HPV φαίνεται να είναι σημαντική για την ανάπτυξη καρκίνου του πρωκτού, η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων με λοιμώξεις από τον ιό HPV δεν διαγιγνώσκεται με καρκίνο του πρωκτού. Άλλες αιτίες που σχετίζονται με την εμφάνιση της πάθησης είναι η ύπαρξη κάποιας μορφής προκαρκινικής δυσπλασίας ή καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου ή του αιδοίου. Η ανοσοκαταστολή αποτελεί επίσης παράγοντα εμφάνισης της πάθησης, καθώς όταν το σώμα είναι λιγότερο ικανό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις, ιοί όπως ο HPV μπορούν να γίνουν πιο ενεργοί, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη καρκίνου του πρωκτού.

Παράλληλα, η λοίμωξη από τον ιό HIV, ο ιός που προκαλεί το AIDS, αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης κακοήθειας στον πρωκτό. Η λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων για κάποιο άλλο λόγo, η προχωρημένη ηλικία και το κάπνισμα αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πρωκτού. Οι ασθενείς επίσης που έχει χρειαστεί να υποβληθούν σε ακτινοβολία στην πυελική περιοχή για την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών κακοήθειας όπως καρκίνο του προστάτη, της ουροδόχου κύστης και της μήτρας συντρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πρωκτού.

Ο καρκίνος του πρωκτού στα αρχικά του στάδια δεν παρουσιάζει κάποιο σύμπτωμα. Αν παρουσιαστούν συμπτώματα, το πρώτο από αυτά συνήθως είναι ήπιας έντασης πρωκτική αιμορραγία, η οποία αποδίδεται σε άλλα αίτια όπως οι αιμορροΐδες. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν το αίσθημα κνησμού αλλά και πληρότητας στον πρωκτό, την ύπαρξη ενός μορφώματος στην πρωκτική ή την περιπρωκτική περιοχή και τη δυσκολία κατά την κένωση.

Στα συμπτώματα που εμφανίζει ο καρκίνος του πρωκτού περιλαμβάνονται επίσης η εκροή υγρού όπως πύον ή βλέννη από τον πρωκτό και η διόγκωση των βουβωνικών λεμφαδένων. Βέβαια, η πλειοψηφία των συγκεκριμένων συμπτωμάτων παρουσιάζονται επίσης εξαιτίας της ύπαρξης άλλων καλοήθων παθήσεων στη συγκεκριμένη περιοχή. Αν ο ασθενής παρουσιάζει ορισμένα από τα παραπάνω συμπτώματα, είναι σημαντικό να απευθυνθεί σε εξειδικευμένο ιατρό ώστε να υποβληθεί στις κατάλληλες εξετάσεις. Ο Χειρουργός στον Πειραιά Δρ. Γεώργιος Γεωργίου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.