Η θεραπεία της βουβωνοκήλης επιτυγχάνεται με την γυμναστική;

Βουβωνοκήλης

Η θεραπεία της βουβωνοκήλης επιτυγχάνεται με την γυμναστική;

Τι είναι η βουβωνοκήλη;

Η βουβωνοκήλη αφορά ένα εξόγκωμα που παρατηρείται στην βουβωνική περιοχή, δηλαδή χαμηλά στην κοιλιά, στο σημείο όπου ο κορμός ενώνεται με τα κάτω άκρα. Αυτή η διόγκωση προκαλείται από την προβολή προς τα έξω περιεχομένου της κοιλίας, όπως λίπους ή κάποιου μέρους των εντέρων, εξαιτίας ενός αδύναμου σημείου στο κοιλιακό τοίχωμα. Την δημιουργία κήλης μπορεί να ευνοήσει και η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, η οποία μπορεί να προέρχεται από έντονο βήχα, εντατική σωματική άσκηση και χρόνια δυσκοιλιότητα.

 

Αντιμετώπιση βουβωνοκήλης με τη γυμναστική

Πολλοί ασθενείς πιστεύουν πως η έντονη γυμναστική στην περιοχή της κοιλιάς (π.χ. ασκήσεις κοιλιακών)μπορεί να ενδυναμώσει τα αδύναμα μέρη του κοιλιακού τοιχώματος από τα οποία προκύπτει η κήλη και να την θεραπεύσουν. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;

Είναι γεγονός πως η διατήρηση ενός δραστήριου τρόπου ζωής με κήλη, είναι αρκετά δύσκολη. Αν και αυτό είναι εφικτό, είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας, προκειμένου να κατανοήσετε στην σοβαρότητα της κήλης σας και να βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε τις σωστές ασκήσεις και δραστηριότητες που δεν επιδεινώνουν την κατάστασή της. Η έντονη γυμναστική με βάρη, οι κοιλιακοί, ορισμένες ασκήσεις Pilates και τα αθλήματα επαφής μπορούν να προβούν πολύ επιζήμια ως προς την εξέλιξη μιας κήλης και πρέπει να αποφεύγονται. Εφόσον δηλαδή οι βουβωνοκήλες προκαλούνται από την έντονη πίεση στην κοιλιακή χώρα, η στοχευμένη και συχνή γυμναστική μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη προβολή της κήλης, καθιστώντας την αρκετά επικίνδυνη για την υγεία του ασθενούς, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο περίσφιξης.

Είναι γεγονός πως οι κήλες δεν μπορούν να θεραπευτούν από μόνες τους. Αν και η χειρουργική επέμβαση μπορεί να μην είναι άμεσα απαραίτητη, ο μόνος τρόπος για να θεραπεύσετε μόνιμα μια κήλη είναι να την επιδιορθώσετε χειρουργικά. Η έγκαιρη παρέμβαση θα αποτρέψει την επιδείνωση των συμπτωμάτων και θα διευκολύνει την ανάρρωση από τη χειρουργική επέμβαση. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορείτε να επιστρέψετε στις δραστηριότητες γρηγορότερα και με λιγότερο πόνο.

 

Συμβουλές για άσκηση ασθενών με βουβωνοκήλη

Υπάρχουν ορισμένες ασκήσεις που σας επιτρέπουν να ασκηθείτε με ασφάλεια πριν από κάποια επέμβαση, χωρίς να επιδεινώσετε την κατάσταση της βουβωνοκήλης σας. Τα είδη ασκήσεων που ενδείκνυνται είναι:

  • Η κολύμβηση
  • Το περπάτημα
  • Το χαλαρό jogging
  • Η yoga
  • Το ποδήλατο

Κατά την διάρκεια της άσκησής σας μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε και ορισμένες συμβουλές όπως:

  • Η εστίαση στις αναπνοές. Κατά την διάρκεια της άσκησης δεν πρέπει να κρατάτε την αναπνοή σας. Πρέπει να εκπνέετε τις στιγμές που ασκείτε πίεση και να εισπνέετε καθώς χαλαρώνετε. Μπορείτε επίσης να μειώσετε την πίεση στην κοιλιά σας με το να μένετε συγκεντρωμένοι στην αναπνοή σας κατά τη διάρκεια της άσκησης.
  • Η χρήση προστατευτικών εσωρούχων. Τα προστατευτικά εσώρουχα, όπως τα ελαστικά σορτς συμπίεσης, μπορούν να βοηθήσουν στη στήριξη της κοιλιάς και της βουβωνικής χώρας, μειώνοντας κάθε περιττή προσπάθεια κατά την άσκηση.
  • Η διατήρηση μιας καλής φυσικής κατάστασης με ελαφριά άσκηση. Επειδή η παχυσαρκία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που προκαλούν κήλη, η ελαφριά άσκηση θα σας βοηθήσει, εκτός αν ο γιατρός το έχει απαγορεύσει.

 

Χειρουργική αντιμετώπιση βουβωνοκήλης

Η διεξαγωγή της χειρουργικής επέμβασης εξαρτάται από το μέγεθος της κήλης και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Αν η κήλη μεγαλώνει ή προκαλεί πόνο, ο ιατρός μπορεί να αποφασίσει ότι είναι καλύτερο να χειρουργηθεί. Οι κήλες μπορούν να αποκατασταθούν είτε με ανοιχτή είτε με λαπαροσκοπική επέμβαση.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική χρησιμοποιεί μια μικροσκοπική κάμερα και μικροχειρουργικό εξοπλισμό για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης χρησιμοποιώντας μόνο μερικές μικρές τομές. Ως διαδικασία επίσης, είναι λιγότερο επιβλαβής για τον περιβάλλοντα ιστό. Στην ανοιχτή επέμβαση από την άλλη, ο χειρουργός κάνει μια τομή κοντά στο σημείο της κήλης και στη συνέχεια σπρώχνει τον διογκωμένο ιστό πίσω στην κοιλιά. Στη συνέχεια η περιοχή κλείνει με ράμματα, ενώ μερικές φορές το αδύναμο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος ενισχύεται με ειδικό χειρουργικό πλέγμα.

Συνεπώς, γίνεται αντιληπτό πως η γυμναστική δεν μπορεί να θεραπεύσει μια κήλη, η οποία ορισμένες φορές πρέπει να αποφεύγεται εντελώς. Η θεραπεία κάθε περιστατικού είναι ξεχωριστή και προσαρμόζεται στις ανάγκες και το ιστορικό κάθε ασθενή, πάντα υπό την επίβλεψη ειδικού χειρουργού. Ο Δρ. Γεώργιος Γεωργίου είναι εξειδικευμένος χειρουργός με μακρά εμπειρία στον χώρο και μπορεί να σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση του περιστατικού σας!