5 Ανησυχητικά Συμπτώματα Κήλης

ανησυχητικά συμπτώματα κήλης

5 Ανησυχητικά Συμπτώματα Κήλης

Οι περισσότερες κήλες του κοιλιακού τοιχώματος αναπτύσσονται εξαιτίας προϋπάρχοντων ανατομικών ελλειμμάτων στο μυϊκό τοίχωμα της κοιλιάς ή λόγω της χρόνιας μυϊκής αδυναμίας και καταπόνησης. Όταν ένα εσωτερικό όργανο, όπως το έντερο, προβάλλει διαμέσου ενός χάσματος στο κοιλιακό τοίχωμα, προκαλείται η εμφάνιση κήλης. Ανάλογα με το σημείο εντόπισης, οι πιο συχνές σε εμφάνιση κήλες διακρίνονται στη βουβωνοκήλη, εάν αυτή εκδηλώνεται στη βουβωνική χώρα και την ομφαλοκήλη, που εντοπίζεται στην περιοχή πάνω και γύρω από τον ομφαλό. Σε πολλές περιπτώσεις η συγκεκριμένη παθολογία μπορεί να μην γίνει αντιληπτή άμεσα, ωστόσο με την πάροδο του χρόνου τα ανησυχητικά συμπτώματα μιας κήλης ενδέχεται να ωθήσουν τον ασθενή να επισκεφθεί κάποιον ιατρό.

Η εξασθένηση των μυών του κοιλιακού τοιχώματος που προκαλεί την κήλη προκύπτει λόγω της έντονης καταπόνησης αλλά και της προχωρημένης ηλικίας. Βέβαια, υπάρχει μια σειρά από άλλες παθολογίες που ευνοούν την ανάπτυξη κήλης. Η χρόνια δυσκοιλιότητα, ο συχνός έντονος βήχας, η άρση βαρέων αντικειμένων και η έντονη χειρωνακτική εργασία καθώς και η εγκυμοσύνη ενδέχεται να αποδυναμώσουν το κοιλιακό τοίχωμα και να συντελέσουν στην ανάπτυξη κήλης.

Οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει κήλη, η οποία ποικίλλει σε μέγεθος, περιοχή εντόπισης και σοβαρότητα, ενώ από τη στιγμή που θα εμφανιστεί η κήλη δεν υπάρχει πιθανότητα η κατάσταση αυτή να υποχωρήσει από μόνη της χωρίς κάποια χειρουργική παρέμβαση. Οι σοβαρές κήλες μπορούν να προκαλέσουν απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, επομένως το να γνωρίζει κανείς τα ανησυχητικά συμπτώματα μιας κήλης μπορεί να βοηθήσει ώστε να λάβει ο ασθενής την κατάλληλη ιατρική φροντίδα.

  1. Ξαφνικός πόνος που ενδεχομένως επιδεινώνεται

Ορισμένες κήλες προκαλούν πόνο ή αίσθημα βάρους ή αδυναμίας. Εάν ο ασθενής αισθανθεί ξαφνικό έντονο πόνο ή πόνο που να έχει επιδεινωθεί σημαντικά, θα μπορούσε να είναι σημάδι μιας σοβαρής επιπλοκής της κήλης που ονομάζεται περίσφιξη. Με τον όρο περίσφιξη εννοούμε τον στραγγαλισμό του οργάνου που περιέχεται στην κήλη, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η παροχή αίματος και να αρχίζει η νέκρωση του οργάνου σε διάστημα μερικών ωρών. Αυτή η κατάσταση είναι απειλητική για τη ζωή και απαιτεί άμεση ιατρική θεραπεία.

  1. Αλλαγή χρώματος στο εξόγκωμα της κήλης

Το εξόγκωμα που προκαλείται από μια κήλη είναι συνήθως στο ίδιο χρώμα με το δέρμα. Ωστόσο, αν αλλάξει χρώμα και γίνει κόκκινο, μοβ ή πολύ πιο σκούρο από τον συνηθισμένο τόνο του δέρματος του ασθενούς, μπορεί να είναι σημάδι ότι έχει διακοπεί η ροή του αίματος στην κήλη (ισχαιμία), γεγονός που αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό.

  1. Ναυτία ή έμετος

Οι κήλες συχνά εμπλέκουν όργανα του πεπτικού συστήματος, από το στομάχι μέχρι το έντερο. Εάν η κήλη είναι σοβαρή, το προσβεβλημένο όργανο μπορεί να παγιδευτεί στο μυϊκό τοίχωμα της κοιλιακής περιοχής. Καθώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το όργανο που προβάλλει μέσω του κοιλιακού τοιχώματος είναι το έντερο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εντερική απόφραξη και ειλεό. Η συγκεκριμένη κατάσταση μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ναυτία, στομαχικές διαταραχές, πόνο και έμετο. Η εντερική απόφραξη χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ισχαιμία και νέκρωση του περιεχομένου της κήλης.

  1. Πυρετός

Εάν η εμφάνιση μιας κήλης συνοδεύεται από πυρετό, μπορεί να είναι ένδειξη στραγγαλισμού και αρχόμενης νέκρωσης του οργάνου.

  1. Δυσκοιλιότητα

Η δυσκολία κατά τις κενώσεις ή τη διοχέτευση αερίων μπορεί να σχετίζεται με την εμφάνιση κήλης. Εάν ένα τμήμα του εντέρου παγιδευτεί μέσα στην κήλη και δεν μπορεί πια να επιστρέψει στην φυσιολογική του θέση εντός της κοιλιάς (μη ανατασσόμενη κήλη) ενδέχεται να προκληθούν διαταραχές στη λειτουργία του εντέρου, όπως δυσκοιλιότητα. Άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν αυτή την κατάσταση είναι η δυσπεψία, το αίσθημα βάρους ή οι αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου.

Σε περίπτωση υποψίας ύπαρξης κήλης, είναι σημαντικό ο ασθενής να λάβει έγκαιρη κι εμπεριστατωμένη διάγνωση, ώστε να ακολουθήσει η κατάλληλη θεραπευτική αντιμετώπιση. Ο Γενικός Χειρουργός Πειραιάς Δρ. Γιώργιος Κ. Γεωργίου εφαρμόζει τη λαπαροσκοπική αλλά και τη ρομποτική αποκατάσταση κήλης με χρήση πλέγματος, ελαχιστοποιώντας το μετεγχειρητικό πόνο και επιτυγχάνοντας ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.