Γιατί η σκωληκοειδίτιδα θεωρείται μία κρίσιμη κατάσταση

Γιατί η σκωληκοειδίτιδα θεωρείται μία κρίσιμη κατάσταση

Γιατί η σκωληκοειδίτιδα θεωρείται μία κρίσιμη κατάσταση

Όταν μιλάμε για σκωληκοειδίτιδα μιλάμε και για σκωληκοειδής απόφυση, μία πάθηση συχνή για ασθενείς όλων των ηλικιών. Σε πολλές περιπτώσεις αποφασίζεται χειρουργείο για να αφαιρεθεί το προεξέχον τμήμα του παχέος εντέρου. Το τμήμα αυτό σύμφωνα με πολλούς δεν χρησιμεύει πουθενά, γι’ αυτό και με τα πρώτα συμπτώματα αφαιρείται. Ωστόσο ιατρικά το τμήμα αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με το ανοσοποιητικό σύστημα γι’ αυτό και πρέπει να γίνεται προσπάθεια ίασης –όταν είναι εφικτό- χωρίς χειρουργείο.

Τι συμβαίνει όταν προκαλείται φλεγμονή;

Όταν η σκωληκοειδίτιδα φλεγμαίνει πρέπει να θεραπευτεί πλήρως, καθώς υπάρχει κίνδυνος να τρυπήσει η απόφυση και να προκληθεί διαρροή από το εντερικό περιεχόμενο. Αυτό το περιεχόμενο περιέχει επιβλαβή βακτήρια και τοξίνες. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται περιτονίτιδα και μπορεί αν παραμεληθεί να οδηγήσει μέχρι και στον θάνατο.

Αναγνώριση συμπτωμάτων σε περίπτωση φλεγμονής

  • Ναυτίες και εμετοί
  • Οξύς πόνος στην δεξιά πλευρά της κοιλιάς
  • Ξαφνικό άλγος γύρω από τον αφαλό
  • Πόνος όταν ακουμπάτε την περιοχή και επιδείνωση όταν τα δάχτυλα απομακρύνονται το σημείο
  • Θερμοκρασία σώματος από 37,5 °C έως και 43,5 °C

Αυτά τα συμπτώματα θα μπορούσαν να συνδεθούν με κάποια γρίπη ή με κάποια πάθηση του ήπατος, γι’ αυτό η διάγνωση είναι πολύ σημαντική.

Πως θα αποφύγετε τυχόν επιπλοκές;

Είναι σημαντικό να μην αγχώνεστε καθώς το στρες και η κακή διάθεση μπορεί να επηρεάσουν την υγεία σας. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε και να κάνετε πράγματα που σας αρέσουν, δίνοντας την ευκαιρία στον εαυτό σας να μην σκέφτεται.

Η υγεία του εντέρου σας, επίσης είναι πολύ σημαντική, γι’ αυτό υιοθετήστε μια πιο ισορροπημένη διατροφή με πολλές φυτικές ίνες, αποφεύγοντας τα ζωικά λιπαρά και τη ζάχαρη.

Η διατροφή μην ξεχνάτε παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ακόμα κι αν χρειαστεί να εγχειριστείτε σε μετεγχειρητικό στάδιο.