Άλγος (ή και αίμα) στον Πρωκτό: Δεν οφείλεται πάντα σε αιμορροΐδες!

Άλγος (ή και αίμα) στον Πρωκτό: Δεν οφείλεται πάντα σε αιμορροΐδες!

Άλγος (ή και αίμα) στον Πρωκτό: Δεν οφείλεται πάντα σε αιμορροΐδες!

Άλγος στην περιοχή του πρωκτού: Συχνό φαινόμενο στις μέρες μας

Το άλγος στην περιοχή του πρωκτού, κυρίως κατά την κένωση ή και μετά από αυτήν, είναι ένα συχνό σύμπτωμα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι στη σύγχρονη εποχή. Μπορεί να συμβαίνει περιστασιακά ή να είναι συχνό, συνοδευόμενο δε και αρκετές φορές με απώλεια αίματος. Ενίοτε συνυπάρχει καύσος ή κνησμός, ακόμα και διαβροχή της περιοχής με ακαθαρσίες ή εκκρίσεις.

Καθώς οι αιμορροΐδες είναι η συχνότερα εμφανιζόμενη πάθηση στην περιοχή ο ασθενής υποθέτει πως αυτή είναι πιθανότατα η αιτία των συμπτωμάτων του και δεν απευθύνεται άμεσα σε εξειδικευμένο γιατρό, λόγω και της πιθανής ανασφάλειας και των taboo που σχετίζονται με τις πρωκτικές παθήσεις. Έτσι, συχνά αναζητεί πληροφορίες στο διαδίκτυο και καταλήγει στο φαρμακείο ζητώντας κάποιο σκεύασμα για ανακούφιση από τα συμπτώματα των αιμορροΐδων. Το αποτέλεσμα είναι να μην βλέπει βελτίωση στο πρόβλημά του το οποίο μπορεί μάλιστα να επιδεινώνεται κιόλας, όχι μόνο γιατί καθυστερεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, αλλά γιατί κάποια από τα σκευάσματα που χρησιμοποιεί φέρνουν το αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα!

Ραγάδα Πρωκτού: Λάθη & καθυστέρηση αντιμετώπισης

Το πιο συχνό παράδειγμα είναι αυτό της ραγάδας πρωκτού, η οποία προκαλεί έντονο άλγος και πολλές φορές αιματηρά στίγματα στο χαρτί υγείας ή στα κόπρανα. Καθώς η κατάσταση αυτή προκύπτει συνήθως μετά από επεισόδιο δυσκοιλιότητας/κοπιώδους-σκληρής κένωσης, είναι σύνηθες το φαινόμενο να εκλαμβάνεται ως «ερεθισμός των αιμορροΐδων». Έτσι, ο ασθενής ξεκινά την αυτοθεραπεία χρησιμοποιώντας κάποιο σκεύασμα από το φαρμακείο, συνηθέστερα με κορτιζόνη. Το πρόβλημα είναι ότι όχι μόνο καθυστερεί την κατάλληλη θεραπεία που θα έδινε λύση στο πρόβλημά του χωρίς χειρουργείο, αλλά επιπλέον λόγω της εφαρμογής κορτιζόνης σε μια ανοιχτή πληγή του βλεννογόνου όπως η ραγάδα, προκαλεί το αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα, δηλαδή τη μη επούλωση. Όταν, λοιπόν, φτάνει στον γιατρό μετά από κάποιες βδομάδες ή και μήνες ταλαιπωρίας έχει χαθεί το κατάλληλο θεραπευτικό παράθυρο της συντηρητικής (μη χειρουργικής δηλαδή) αγωγής και νομοτελειακά οδηγείται σε χειρουργική επέμβαση.

Περιπρωκτικά αποστήματα

Ένα άλλο παράδειγμα είναι αυτό που αφορά τα περιπρωκτικά αποστήματα. Ο συνεχής πόνος και η διόγκωση στην περιοχή του πρωκτού και πέριξ αυτού μπορεί λανθασμένα να εκληφθεί ως αιμορροϊδοπάθεια. Κι ενώ η θεραπεία του αποστήματος συνίσταται στην άμεση διάνοιξη της κοιλότητας που εμπεριέχει την φλεγμονή και την παροχέτευση του πύου που σχηματίζεται (παράλληλα με αντιβιοτική κάλυψη), η εφαρμογή τοπικών αλοιφών και λήψη αναλγητικών θεωρώντας ότι τα συμπτώματα προέρχονται από αιμορροΐδες καθυστερεί την σωστή θεραπεία και επιδεινώνει την κατάσταση. Όταν, λοιπόν, ο ασθενής απευθυνθεί στον γιατρό μετά από μερικές μέρες, η υγεία του θα είναι επιβαρυμένη (πυρετός, κακουχία κ.α.) και θα απαιτηθεί μεγαλύτερη χειρουργική επέμβαση και παρατεταμένη νοσηλεία.

Άμεση αντιμετώπιση με την βοήθεια ειδικών γιατρών!

Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι σε κάθε περίπτωση που έχουμε κάποιο σοβαρό σύμπτωμα που σχετίζεται με το έντερο ή την περιοχή του πρωκτού καλό είναι να απευθυνόμαστε στον ειδικό γιατρό, προκειμένου να αποφεύγονται οι εσφαλμένες διαγνώσεις και οι καθυστερήσεις (ή ακόμα και τα λάθη) στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Γιατί η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία πάντα οδηγεί σε λιγότερη ταλαιπωρία και μικρότερο κίνδυνο για την υγεία μας.