Ομιλία μου για τη Ρομποτική Χειρουργική του Παχέος Εντέρου στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κολοπρωκτολογίας (Αθήνα, 23-25 Ιανουαρίου 2020)

Ομιλία μου για τη Ρομποτική Χειρουργική του Παχέος Εντέρου στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κολοπρωκτολογίας (Αθήνα, 23-25 Ιανουαρίου 2020)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κολοπρωκτολογίας, που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Κολοπρωκτολογίας, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας. Οι παρουσιάσεις ήταν υψηλού επιπέδου και σημαντικού επιστημονικού ενδιαφέροντος, καλύπτοντας όλο το φάσμα των παθήσεων των παχέος εντέρου και του πρωκτού, τόσο των καλοήθων όσο και των κακοήθων.

       

Ως Α’ Ρομποτική Χειρουργική Κλινική του Metropolitan Hospital λάβαμε την τιμητική πρόσκληση από το Προεδρείο όπως παρουσιάσουμε την εμπειρία μας στις επεμβάσεις για καρκίνο στο παχύ έντερο, χρησιμοποιώντας το σύστημα Firefly που φέρει αποκλειστικά το Ρομποτικό Σύστημα da Vinci Xi τελευταίας γενιάς. Η λειτουργία του συστήματος Firefly, σε συνδυασμό με τη χορήγηση της ουσίας Πράσινο της Ινδοκυανίνης (IndoCyanine Green – ICG), επιτρέπει την ανάδειξη σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΧΡΟΝΟ μιας σειράς δομών και οργάνων, καθιστώντας έτσι την επέμβαση επαρκέστερη ογκολογικά αλλά και ασφαλέστερη για τον ασθενή. Αναλυτικότερα, μετά τη χορήγηση του ICG, σκιαγραφούνται διεγχειρητικά τα διάφορα αγγεία του ανθρώπινου σώματος, το ήπαρ και τα χοληφόρα, οι ουρητήρες, αλλά και το έντερο. Με ειδική τεχνική καθίσταται επίσης δυνατή η ανάδειξη της λεμφαγγειακής απορροής από τον όγκο που πρόκειται να αφαιρέσουμε (χαρτογράφηση λεμφαγγείων και λεμφαδένων – lymph node mapping), επιτρέποντας την πληρέστερη εκτομή αυτού μαζί με τους συνοδούς λεμφαδένες. Επιπλέον, με το σύστημα Firefly – ICG μπορούμε να αποφασίσουμε με απόλυτη σιγουριά και αντικειμενικότητα το σημείο όπου θα γίνει η διατομή και η αναστόμωση του εντέρου, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο μετεγχειρητικών διαφυγών και περιτονίτιδας.  Κι όλα αυτά, χωρίς κίνδυνο κακώσεων των ουρητήρων ή των γειτονικών οργάνων, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την μείωση της νοσηρότητας των ογκολογικών επεμβάσεων στο παχύ έντερο.

Όντας οι πρώτοι στην Ελλάδα, αλλά και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που χρησιμοποιήσαμε την εν λόγω τεχνική Firefly – ICG για επεμβάσεις στο παχύ έντερο, δύο και πλέον χρόνια πριν, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και υπερήφανοι που μοιραστήκαμε την εμπειρία μας με εκλεκτούς και πολύπειρους συναδέλφους, όπως οι αξιότιμοι κύριοι Καθηγητές Βασίλειος Κομπορόζος και Γιώργος Θεοδωρόπουλος, που προέδρευσαν και στο Συνέδριο. Με ιδιαίτερη χαρά, επίσης, δεχθήκαμε τα συγχαρητήρια από τον Ομότιμο Καθηγητή Χειρουργικής, κο Ιωάννη Μπράμη, για το σύνολο των παρουσιάσεών μας ως Α’ Ρομποτική Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Metropolitan. (Διευθυντής: Ιωάννης Κοζαδίνος, Επιμελητές: Γιώργος Κ. Γεωργίου, Παναγιώτης Φαρμάκης)