Κύστη Κόκκυγος: Είναι επιρρεπείς αυτοί που ιδρώνουν υπερβολικά ή όχι;

Κύστη Κόκκυγος: Είναι επιρρεπείς αυτοί που ιδρώνουν υπερβολικά ή όχι;

Κύστη Κόκκυγος: Είναι επιρρεπείς αυτοί που ιδρώνουν υπερβολικά ή όχι;

Κύστη κόκκυγα ονομάζουμε την σκληρή επιφάνεια που εμφανίζεται στο ιερό οστό, η οποία εξέχει, πονάει και περιέχει ιστό δέρματος και τρίχες. Σε αρχικό στάδιο ο ασθενής μπορεί να μην νιώθει τίποτα, ωστόσο με τον καιρό το σημείο αυτό έχει πολύ υψηλές πιθανότητες να μολυνθεί και να πρηστεί. Σε αυτό το σημείο υπάρχει ενόχληση και το σημείο από την πίεση ή την τριβή μπορεί να ανοίξει και να εκχυθεί όλο το δύσοσμο περιεχόμενο. Δεν αποκλείεται στην συμπτωματολογία να υπάρχει και ο πυρετός.

Συνήθη αίτια και η υπεριδρωσία

Μέχρι πριν κάποια χρόνια πίστευαν ότι η κύστη κόκκυγα οφειλόταν κατά κύριο λόγο σε κληρονομικότητα. Στην πορεία των ερευνών αποδείχτηκε όμως ότι κι άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο, επηρεάζοντας κατά πολύ την επιδείνωση ή την εμφάνιση της κύστης κόκκυγος. Οι άνδρες για παράδειγμα είναι πιο επιρρεπείς από τις γυναίκες, τα επίπεδα ορμονών και η νεαρή ηλικία επίσης είναι παράγοντες κινδύνου όπως επίσης και η τοπική φλεγμονή που μπορεί να προκύψει.

Νέες έρευνες και μακροχρόνια εμπειρία των γενικών χειρουργών έχουν δείξει ότι αρκετά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης και υποτροπής της κύστης έχουν όσοι ασθενείς αντιμετωπίζουν υπεριδρωσία, δηλαδή ιδρώνουν πέραν του φυσιολογικού, χωρίς να σχετίζεται αυτό το σύμπτωμα με την άσκηση ή την υπερβολική ζέστη.

Υπερβολική έκκριση ιδρώτα κινδυνεύουν να εμφανίσουν οι δασύτριχοι άνδρες και όσοι ασθενείς είναι παχύσαρκοι. Αλληλένδετο με τα προηγούμενα είναι η τριβή ανάμεσα στο δέρμα των γλουτών που δημιουργείται κατά το περπάτημα ή την άσκηση, όπως επίσης και η συνεχής καθιστή θέση που απαιτείται σε μερικά επαγγέλματα, όπως είναι οι οδηγοί.

Αντιμετώπιση

Ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων αποφασίζεται και η αντιμετώπιση. Αν η κατάσταση είναι πολύ ήπια, μία απλή αντιβίωση μπορεί να είναι αρκετή για να τη θεραπεία των βακτηρίων και της μόλυνσης.

Επόμενη επιλογή είναι η διάνοιξη προκειμένου να απελευθερωθεί το αίμα, το πύον και οι τρίχες που είναι εγκλωβισμένα.

Για να αποφευχθεί η υποτροπή και σε περιπτώσεις πιο σοβαρές επιλέγεται η χειρουργική αντιμετώπιση που είναι και η οριστική. Με τις σύγχρονες ενδοσκοπικές μεθόδους με χρήση laser μπορείτε να βρείτε οριστική ίαση, χωρίς ταλαιπωρία!