Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση: Πως επηρεάζεται από διατροφή – stress – βήχα

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση: Πως επηρεάζεται από διατροφή - stress – βήχα

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση: Πως επηρεάζεται από διατροφή – stress – βήχα

Μετά από ένα γεύμα, οι τροφές κατευθύνονται στο στομάχι μέσω του οισοφάγου. Στον οισοφάγο βρίσκεται ο κατώτερος σφιγκτήρας, ο οποίος παρομοιάζεται με μία βαλβίδα που επιτρέπει στην τροφή να φτάνει στο στομάχι. Ο σφιγκτήρας αμέσως μετά το πέρασμα τροφής κλείνει αμέσως ώστε να αποτρέψει την παλινδρόμηση των όξινων υγρών του στομάχου προς τα πάνω. Αν ο σφιγκτήρας αυτός δεν λειτουργεί τότε η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μονόδρομος να συμβεί, με επακόλουθα συμπτώματα το κάψιμο στο στήθος και τις καούρες.

Συμβουλές για άμεση ανακούφιση από την ΓΟΠ, μέσω διατροφής

  • Προτιμήστε μικρά γεύματα
  • Μασήστε αργά το φαγητό σας
  • Αποφύγετε τα λιπαρά φαγητά και τα όξινα τρόφιμα
  • Μειώστε το βάρος σας αν είστε υπέρβαροι
  • Ξαπλώστε 2 ώρες μετά το φαγητό

ΓΟΠ και stress

Το stress είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου για την νόσο, από την στιγμή ειδικά που συνδυάζεται με άλλους παράγοντες. Έχει παρατηρηθεί ότι η πάθηση οξύνεται όταν το άτομο βιώνει έντονο στρες και άγχος με τα συμπτώματα να μεγεθύνονται.

ΓΟΠ και εγκυμοσύνη

Σχεδόν στις μισές και παραπάνω κυήσεις υπάρχουν συμπτώματα παλινδρόμησης που μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους πρώτους μήνες, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα στην πορεία.

ΓΟΠ και βήχας

Ο χρόνιος βήχας έχει βρεθεί ότι μπορεί να επηρεάσει την επιδείνωση της πάθησης σε ένα ποσοστό 20% των ασθενών. Επιπλέον, σημαντικό στοιχείο είναι ότι με τη θεραπεία της ΓΟΠ μπορεί να μειωθεί και το σύμπτωμα του βήχα.

Από την άλλη η δύσπνοια που είναι από τα κυριότερα σημεία της πάθησης προκαλεί έντονη δυσφορία ακόμα και στους ανθρώπους που δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα με το αναπνευστικό τους.

Θεραπεία ανεξαρτήτως αιτίας

Οι ασθενείς με ΓΟΠ σε αρχικό στάδιο λαμβάνουν αντιόξινα φάρμακα για να εξουδετερωθούν τα οξέα στο στομάχι. Αν ωστόσο τα συμπτώματα συνεχιστούν και κατόπιν της αγωγής, τότε το χειρουργείο είναι μονόδρομος. Η δημοφιλέστερη και με οριστικά αποτελέσματα μέθοδος είναι η Λαπαροσκοπική Θολοπλαστική κατά Nissen.

Έχετε μαζί με την ΓΟΠ συμπτώματα όπως βήχας και δύσπνοια; Είστε υπέρβαροι και τα βράδια δεν μπορείτε να κοιμηθείτε από τις καούρες; Αναζητήστε ιατρική βοήθεια από χειρουργό για να απαλλαγείτε μια και καλή από τα ενοχλητικά συμπτώματα!