Αυτές είναι οι σοβαρότερες αιτίες που ευθύνονται για το συρίγγιο πρωκτού

Αυτές είναι οι σοβαρότερες αιτίες που ευθύνονται για το συρίγγιο πρωκτού

Αυτές είναι οι σοβαρότερες αιτίες που ευθύνονται για το συρίγγιο πρωκτού

Μία από τις πιο ενοχλητικές πρωκτικές παθήσεις είναι το πρωκτικό συρίγγιο, του οποίου η συχνότερη αιτία που στέλνει τον ασθενή στο ιατρείου του γενικού χειρουργού, είναι το πρωκτικό απόστημα. Ωστόσο μερικές φορές τα συρίγγια βρίσκονται σε άλλη θέση από την συνήθη τους που είναι η οπίσθια μέση γραμμή. Σε αυτήν την περίπτωση σχετίζονται με άλλες παθήσεις όπως είναι κάποιο τραύμα, φλεγμονώδες έντερο, σεξουαλικά νοσήματα, όγκοι, HIV, φυματίωση.

Πρωκτικό απόστημα

Όπως προαναφέραμε είναι η συνηθέστερη αιτία καταλαμβάνοντας το 80% των περιπτώσεων. Μπορεί να είναι αρκετά επώδυνο και να εξελιχθεί γρήγορα σε πρωκτικό συρίγγιο, εφόσον παραμεληθεί. Για να αποφευχθεί αυτό είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη αγωγή ή τομή ώστε να φύγει το πύον.

Εντερική φλεγμονή

Ένα πρωκτικό συρίγγιο μπορεί να προκύψει ως μία επιπλοκή φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου όπως είναι μέσα η νόσος του Crohn και η εκκολπωματίτιδα. Και οι δύο νόσοι προκαλούν χρόνια φλεγμονή στο παχύ έντερο και το ορθό με συνακόλουθο σε αρκετούς ασθενείς το πρωκτικό συρίγγιο.

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

Ο ιός HIV και το AIDS εξασθενούν τον οργανισμό, κάνοντάς τον ευάλωτο σε λοιμώξεις. Τα χλαμύδια και η σύφιλη είναι παράγοντες κινδύνου επίσης για λοιμώξεις όπως ένα πρωκτικό συρίγγιο.

Τραύμα

Αν τραυματιστεί η περιοχή του ορθού ή αν υπάρχει μία ανώμαλη ανάπτυξη τότε αυτό μπορεί να προδιαθέσει για την ανάπτυξη συριγγίων. Επίσης δεν είναι σπάνιο μετά από κάποιο χειρουργείο στην περιοχή να προκύψει συρίγγιο.

Φυματίωση

Η φυματίωση εκτός από τον πνεύμονα μπορεί να εμφανιστεί και αλλού στο σώμα. Αυτή η λοίμωξη μπορεί να επηρεάσει και το ορθό.

Καρκίνος

Ο καρκίνος στην ανορθολογική περιοχή είναι αιτία καθόλου συχνή, την αναφέρουμε εγκυκλοπαιδικά.

Μην αμελείτε συμπτώματα όπως πόνος μετά την αφόδευση, αιμορραγία, οίδημα στον πρωκτό, πυρετός και κατάπτωση. Θα πρέπει να δείτε τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε κάποιο ή κάποια από αυτά τα συμπτώματα.