5 χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς σας

5 χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς σας

5 χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς σας

Θυρεοειδής: Τι είναι;

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στον λαιμό κάτω από το μήλο του Αδάμ. Ο αδένας αυτός παράγει τρεις ορμόνες, την τρι-ιωδοθυρονίνη (Τ3), τη θυροξίνη (Τ4) και τη καλσιτονίνη οι οποίες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας.

Οι συνηθέστερες παθήσεις του αδένα είναι ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός. Στην πρώτη περίπτωση τα συμπτώματα είναι η ελαφριά αύξηση του σωματικού βάρους, η τριχόπτωση, το αίσθημα κόπωσης, η βραδυκαρδία ή διαταραχές στην έμμηνο ρύση στις γυναίκες ενώ στη δεύτερη η νευρικότητα, η ταχυκαρδία, οι αϋπνίες, η απώλεια βάρους, η υπερένταση ή το αίσθημα άγχους.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον θυρεοειδή μας να λειτουργεί σωστά;

Κατανάλωση τροφών που περιέχουν ιώδιο και σελήνιο

Σημαντική για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς είναι η πρόσληψη τροφών πλούσιων σε ιώδιο και σελήνιο. Τέτοιες είναι τα ψάρια, το αλάτι, τα Brazil nuts, το κοτόπουλο ή τα αυγά. Καλό είναι να μην προσλαμβάνετε πάνω από τη προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα ιωδίου, η οποία είναι 5-10 mg.

Πρόσληψη τροφών πλούσιων σε θρεπτικές ουσίες

Επιλέξτε τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς σας και προσφέρουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία σας. Τέτοιες είναι η άπαχη πρωτεΐνη και τα φασόλια, τα φρούτα και τα λαχανικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες όπως τα βατόμουρα, οι πιπεριές και οι ντομάτες ή τροφές πλούσιες σε Ω3 λιπαρά όπως ο σολομός, τα καρύδια ή η σαρδέλα.

Σωματική άσκηση

Είναι σημαντικό να φροντίζετε την ενδυνάμωση του σώματος και την ενίσχυση του μυοσκελετικού συστήματος. Η ποδηλασία το κολύμπι αλλά και η γιόγκα συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Διαχείριση άγχους

Οι γρήγοροι ρυθμοί στη ζωή μας έχουν αυξήσει τα επίπεδα του άγχους, με αποτέλεσμα το σώμα να εκκρίνει μια ορμόνη, την κορτιζόλη επηρεάζοντας τον υποθυρεοειδισμό ή τον υπερθυρεοειδισμό. Ο διαλογισμός, η σωματική άσκηση, οι βαθιές αναπνοές ή το να μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας με ένα άτομο που εμπιστεύεστε μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά.

Καλύτερη ποιότητα ύπνου

Η ποιότητα του ύπνου πολλές φορές επηρεάζει και τα επίπεδα του άγχους μας και κατ’ επέκταση μπορεί να δημιουργήσει δυσλειτουργία στον θυρεοειδή αδένα. Διαμορφώστε τη δική σας ρουτίνα για έναν ξεκούραστο ύπνο ή μειώστε την ποσότητα της καφεΐνης που καταναλώνετε καθημερινά.

Για περισσότερες συμβουλές σχετικά με τον θυρεοειδή προγραμματίστε τη δική σας επίσκεψη στο ιατρείο μας ή επικοινωνήστε τηλεφωνικά με τον γιατρό.