2+1 επικίνδυνες παθήσεις παχέος εντέρου που δεν πρέπει να αγνοήσετε

2+1 επικίνδυνες παθήσεις παχέος εντέρου που δεν πρέπει να αγνοήσετε

2+1 επικίνδυνες παθήσεις παχέος εντέρου που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Το παχύ έντερο είναι το τελευταίο τμήμα του πεπτικού σωλήνα. Εκεί οι άπεπτες τροφές γίνονται υπολείμματα και αποβάλλονται μέσω των κοπράνων. Κάποιες νόσοι του παχέος εντέρου είναι δυνατόν να μην προκαλέσουν κανένα σύμπτωμα και άλλες να δώσουν τα σημάδια τους στον ασθενή, ώστε να απευθυνθούν σε κάποιον γιατρό (επίμονη διάρροια ή δυσκοιλιότητα, αιμορραγία από τον πρωκτό κ.α.).

Προτού αναφέρουμε τρεις από τις πιο επικίνδυνες παθήσεις παχέος εντέρου να πούμε ότι η διάγνωσή τους περιλαμβάνει απαραιτήτως κολονοσκόπηση ή/και αξονική τομογραφία κοιλίας.

Σύνδρομο Gardner

Πολύ επικίνδυνο σύνδρομο, το οποίο ευτυχώς είναι σπάνιο και ο ασθενής το έχει εκ γενετής, δηλαδή είναι κληρονομικό. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι προοδευτικά οδηγεί σε καρκίνο παχέος εντέρου. Ο ένας γονέας αν είναι διαγνωσμένος, τότε υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι να κληρονομηθεί και στο παιδί.

Τα συμπτώματα της πάθησης είναι πολύποδες στο έντερο, επιπλέον δόντια στο στόμα, ενδοδερμικές κύστεις και αναπτύξεις όγκων στο κρανίο.

Από την στιγμή που η νόσος προβλέπει την ανάπτυξη καρκίνου, τότε η πρόληψη από πολύ νωρίς είναι σημαντική. Αυτή επιτυγχάνεται με φαρμακευτική αγωγή και παρακολούθηση μέχρι οι πολύποδες να αυξηθούν τόσο ώστε να είναι αναγκαία η κολεκτομή. Η αύξηση αυτή αναμένεται στην μικρή ηλικία των 35-40.

Νόσος Crohn

Πρόκειται για μία από τις ιδιοπαθείς νόσους του εντέρου. Μία πάθηση πολύ απρόβλεπτη καθώς κανείς ιατρός δεν μπορεί εξατομικευμένα για τον κάθε ασθενή να προβλέψει την έξαρσή της και την ποικιλία των συμπτωμάτων που θα προκύψουν. Τα συμπτώματα αυτά είναι άλλοτε σοβαρά και άλλοτε ήπια, ενώ είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι θεραπεία δεν υπάρχει.

Οι ασθενείς είναι εξαιρετικά σπάνιο να καταλήξουν, ωστόσο μπορεί να αναπτύξουν σοβαρές λοιμώξεις στο έντερο. Τυπικά, ένα ασθενής που μετά τη διάγνωση της πάθησης, προσέχει τη διατροφή του, ασκείται και δεν αμελεί τις εξετάσεις του, αναμένεται να έχει το ίδιο προσδόκιμο ζωής με τον γενικό πληθυσμό.

Αδενοκαρκίνωμα Εντέρου

Το παχύ έντερο και το ορθό περιέχουν τέτοιου είδους κύτταρα, ώστε κάποια απ’ αυτά να μπορούν να εξελιχθούν σε καρκινικά, προκαλώντας την μορφή καρκίνου που ονομάζεται αδενοκαρκίνωμα. Αν ο καρκίνος του στομάχου διαγνωστεί στα αρχικά στάδια μπορεί να θεραπευτεί 100%.

Μην αμελήσετε συμπτώματα όπως κοιλιακός πόνος, απώλεια όρεξης, εμετοί, κόπωση που δεν επανέρχεται ούτε με ξεκούραση. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, χειρουργείο (η συχνότερη επιλογή) ή συνδυασμός τους.

Η αφαίρεση τμήματος ή όλου τους στομάχου μαζί με τους λεμφαδένες σε αρχικό στάδιο σώζει στην ουσία τη ζωή του ασθενούς.

Παρακολουθήστε την υγεία σας στενά και μην αμελείτε να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό αν κάτι σας απασχολεί σχετικά με την υγεία του εντέρου σας.