Ραγάδα πρωκτού

Tί είναι η ραγάδα πρωκτού;

Πρόκειται για μια επιμήκη, επώδυνη σχισμή («πληγή») του πρωκτού (που είναι το τελικό σημείο του εντέρου) φθάνοντας μέχρι τις ίνες του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού. Συνήθως προκαλείται από τραυματισμό του βλεννογόνου του πρωκτού κατά τη δίοδο σκληρών κοπράνων (ιδίως σε περιπτώσεις χρόνιας δυσκοιλιότητας) σε συνδυασμό με υπερτονικό σφιγκτήρα του πρωκτού.

Σπανιότερα οφείλεται σε κολίτιδα (δηλαδή φλεγμονή του εντέρου), σύφιλη, τραυματισμό ή προκύπτει ως επιπλοκή χειρουργικών επεμβάσεων στο παχύ έντερο.

Ποια τα συμπτώματα της ραγάδας;

Η ραγάδα εκδηλώνεται με πολύ ισχυρό πόνο αμέσως μετά τη κένωση , που περιγράφεται σαν «σχίσιμο» ή «κάψιμο». Ο πόνος αυτός μπορεί να διαρκέσει 2-6 ώρες και κάποιες φορές συνοδεύεται από μικρή αιμορραγία, συνήθως στο χαρτί υγείας και σπανιότερα στη λεκάνη της τουαλέτας. Επιπλέον συχνά συνυπάρχει σπασμός του σφιγκτηριακού μηχανισμού του πρωκτού, γεγονός που γίνεται αντιληπτό σαν δυσάρεστο αίσθημα «σφιξίματος» ή «κράμπας» στην ευρύτερη περιοχή του πρωκτού και τη λεκάνη.

Πώς θεραπεύεται η ραγάδα;

Η φαρμακευτική θεραπεία με τοπικές αλοιφές μπορεί να ωφελήσει έναν μεγάλο αριθμό ασθενών, ιδίως όταν πρόκειται για οξεία ραγάδα (δηλαδή με διάρκεια συμπτωμάτων μικρότερη των 6 εβδομάδων), αλλά όταν πρόκειται για χρόνια ραγάδα συνήθως η πάθηση υποτροπιάζει. Η επόμενη θεραπευτική επιλογή είναι η χρήση Βοτουλινικής τοξίνης Α, του γνωστού Botox. Η έγχυση της τοξίνης πραγματοποιείται στον έσω σφιγκτήρα προκειμένου να λυθεί ο χρόνιος σπασμός του, που αποτελεί βασική αιτία της εμφάνισης της ραγάδας. Τα ποσοστά επιτυχίας της τεχνικής αυτής ανέρχονται στο 70%.

Οι χρόνιες ή οι υποτροπιάζουσες περιπτώσεις συνήθως απαιτούν χειρουργείο. Η κλασσική χειρουργική επέμβαση (πλάγια έσω σφιγκτηροτομή) μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο και επούλωση της ραγάδας, αλλά συνοδεύεται από ένα μικρό ποσοστό κινδύνου εμφάνισης ακράτειας των κοπράνων. Με τη σύγχρονη, όμως, τεχνική αντιμετώπισης της ραγάδας με τη χρήση LASER, ο κίνδυνος αυτός παύει να υπάρχει! Η εφαρμογή της ενέργειας του LASER στη ραγάδα προκαλεί λύση του σπασμού, νεαροποίηση των ιστών και έναρξη της επουλωτικής διαδικασίας.

Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά με άμεση ανακούφιση από τον πόνο (δηλαδή την 1-2η μετεγχειρητική ημέρα), ταχεία επούλωση της ραγάδας (συνήθως εντός 1-2 εβδομάδων), υψηλά ποσοστά επιτυχίας (περίπου 95%), σχεδόν μηδενική πιθανότητα υποτροπής και με μηδενικό κίνδυνο εμφάνισης ακράτειας (αφού δεν επηρεάζονται οι σφιγκτήρες). Επιπλέον, καθώς η ραγάδα οφείλεται συνηθέστερα σε δυσκοιλιότητα, ένας μεγάλος αριθμός ασθενών υποφέρουν και από την ταυτόχρονη ύπαρξη αιμορροΐδων. Με τη θεραπευτική προσέγγιση που εφαρμόζουμε χρησιμοποιώντας LASER, μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν στην ίδια χειρουργική επέμβαση τόσο η ραγάδα όσο και οι αιμορροΐδες, γλιτώνοντας τον ασθενή από επιπλέον ταλαιπωρία.

Σε γενικές γραμμές όταν η πρωκτική ραγάδα είναι σε αρχικό στάδιο ενδεχομένως να μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά. Η θεραπεία της δυσκοιλιότητας -με την υιοθέτηση μιας πλούσιας σε φυτικές ίνες διατροφής, με την αποχή από την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, πικάντικων ή αλμυρών τροφίμων και τηγανιτών φαγητών- πολλές φορές μπορεί να αποτρέψει την ανάγκη για χειρουργική θεραπεία.