Παθήσεις δέρματος

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Εκτελεί μια πλειάδα φυσιολογικών λειτουργιών όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, η αποβολή τοξινών μέσω του ιδρώτα, η συμμετοχή στην παραγωγή ορμονών (π.χ. βιταμίνη D) κ.α. Διάφορες παθήσεις μπορεί να αφορούν το δέρμα, από τις πιο απλές και εύκολα αντιμετωπίσιμες όπως μια επιφανειακή φλεγμονή/απόστημα ή τραύμα, μέχρι απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις όπως το μελάνωμα. Πολλές φορές ο Χειρουργός καλείται να αντιμετωπίσει τέτοιες παθήσεις και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένος με ειδικές τεχνικές που εξασφαλίσουν τη θεραπεία και το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Ενδεικτικά αναφέρονται μερικές από τις συχνότερες παθήσεις του δέρματος όπου απαιτείται η συνδρομή του Χειρουργού:

ΣΠΙΛΟΙ

Οι γνωστές «ελιές». Μπορεί να είναι αθώοι και να αφαιρούνται για αισθητικούς λόγους. Σπίλοι, όμως, με ύποπτα χαρακτηριστικά όπως ανώμαλα όρια, αλλαγή χρώματος, αύξηση μεγέθους κ.α. μπορεί να έχουν κακόηθες δυναμικό (δυσπλαστικοί σπίλοι) ή να πρόκειται για μελάνωμα, οπότε η εξαίρεσή τους επί υγιών ορίων είναι επιβεβλημένη.

ΚΥΣΤΕΣ

Συνηθέστερα σμηγματογόνες, ιδιαίτερα σε άτομα με λιπαρού τύπου δέρμα και έντονη εφίδρωση. Συνιστάται αφαίρεσή τους προς αποφυγή σχηματισμού αποστήματος

ΘΛΑΣΤΙΚΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ

Λύση της συνέχειας της επιδερμίδας (και ίσως και βαθύτερων στοιβάδων του δέρματος) μετά από τραυματισμό συνήθως με αιχμηρά αντκείμενα

ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ

Χημικά, θερμικά, εκ τριβής κ.α. Η θεραπεία εξαρτάται από την έκταση της εγκαυματικής επιφάνειας (ποσοστό επί τοις % της ολικής επιφάνειας του δέρματος) αλλά και το βάθος της καταστροφής των ιστών (α’, β’ ή γ’ βαθμού)

ΛΙΠΩΜΑΤΑ

Καλοήθεις όγκοι που παραμένουν σταθεροί σε μέγεθος για χρόνια ή αυξάνονται αργά. Μονήρη ή πολλαπλά (λιπωμάτωση).

ΕΛΚΗ ΑΠΟ ΚΑΤΑΚΛΙΣΗ

Εμφανίζονται σε σημεία πουν ασκείται πίεση από το βάρος του σώματος (κόκκυγα, ισχία, σφυρά κλπ) σε ασθενείς παρατεταμένα/μόνιμα κλινήρεις λόγω κάποιας σοβαρής πάθησης (αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παραπληγία άνοια κ.α.). Τα έλκη απαιτούν εξειδικευμένη φροντίδα και συχνή εκτίμηση από έμπειρο Χειρουργό.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

  • Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα
  • Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα
  • Μελάνωμα

Βασική αρχή, όπως και με κάθε άλλο τύπο του ανθρώπινου σώματος είναι η έγκαιρη διάγνωση και η αποτελεσματική θεραπεία.