Καρκίνος μαστού

Τι είναι;

Αποτελεί παγκοσμίως τον πιο συχνό τύπο καρκίνου στις γυναίκες. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα κάθε χρόνο εμφανίζονται περί τις 6.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου στον μαστό.

Ισχυροί παράγοντες κινδύνου θεωρούνται η ηλικία, το θετικό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στον μαστό, η αυξημένη πυκνότητα του μαζικού αδένα και η προηγούμενη ακτινοβόληση του θώρακα σε νεαρή ηλικία.

Ασθενέστεροι παράγοντες κινδύνου είναι η πρώιμη έναρξη έμμηνου ρύσεως, η προχωρημένη ηλικία εμμηνόπαυσης, η απουσία τέκνων, η πρόσφατη λήψη θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας κ.α.

Διάγνωση

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του γενικού πληθυσμού (screening), δηλαδή ο έλεγχος όλων των γυναικών πριν εμφανίσουν καν συμπτώματα και ανεξάρτητα από το αν έχουν αυξημένους παράγοντες κινδύνου να εμφανίσουν καρκίνο ή όχι, ξεκινά σε γυναίκες ηλικίας 40-50 ετών. Ειδικότερα, περιλαμβάνει τα εξής:

 • Λεπτομερές ιστορικό για τον υπολογισμό του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου (με βάση τους παράγοντες κινδύνου για την κάθε ασθενή και χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα μαθηματικά μοντέλα)
 • Κλινική εξέταση από ειδικό σχετικά με τις παθήσεις του μαστού ιατρό, που ξεκινά στην ηλικία των 40 και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο
 • Μαστογραφία, που ξεκινά στην ηλικία των 40-50 ετών και επαναλαμβάνεται κάθε 1-2 χρόνια (ανάλογα με την ηλικία της ασθενούς)

Επιπρόσθετα, συνιστάται:

 • Αυτοεξέταση των μαστών (από ηλικία 20-30 ετών)
 • Υπερηχογράφημα μαστών σε γυναίκες με «πυκνούς» μαστούς (κατά τη μαστογραφική απεικόνιση)

Σε άτομα που εμπίπτουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου στον μαστό, ο προσυμπτωματικός έλεγχος τροποποιείται καθώς ισχύουν άλλα κριτήρια και χρησιμοποιούνται επιπλέον μέθοδοι πρώιμης ανίχνευσης του καρκίνου (π.χ. Mαγνητική Τομογραφία μαστών).

Όταν ο τυχαίος έλεγχος δείξει κάποια ευρήματα στο μαστό ή σε περιπτώσεις που η γυναίκα προσέρχεται στον ειδικό ιατρό με κάποιο σύμπτωμα από τον μαστό, ακολουθεί κλινική και ακτινολογική διερεύνηση της ύποπτης αλλοίωσης, η οποία μπορεί να είναι καλοήθης ή και κακοήθης. Τότε ο ιατρός μπορεί να επιλέξει τη διενέργεια συμπληρωματικών εξετάσεων (π.χ. υπερηχογράφημα μαστών, εάν δεν είχε γίνει εξ’ αρχής) ή ακόμα και τη διενέργεια βιοψίας.

Η βιοψία στον μαστό γίνεται μόνο όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις. Η λήψη υλικού από το μαστό μπορεί να γίνει με τις παρακάτω μεθόδους:

 • Βιοψία με λεπτή βελόνα, FNA (κυτταρολογική εξέταση)
 • Βιοψία με κόπτουσα βελόνα (core biopsy)
 • Βιοψία υποβοηθούμενη από κενό (στερεοτακτική, καθοδηγούμενη από υπέρηχο ή μαγνητική τομογραφία)
 • Ανοικτή βιοψία στο χειρουργείο

Θεραπεία

Τα αποτελέσματα της βιοψίας, σε συνδυασμό με τα απεικονιστικά ευρήματα μπορεί να απαιτούν τη διενέργεια χειρουργικής επέμβασης προκειμένου να αφαιρεθεί μια κακοήθης βλάβη. Οι στόχοι της επέμβασης είναι η εξαίρεση της ύποπτης περιοχής του μαστού αλλά και των λεμφαδένων αυτής με ασφάλεια (ογκολογική επάρκεια) με συναφαίρεση όσο το δυνατόν μικρότερης περιοχής υγιούς μαστού (επεμβάσεις διατήρησης του μαστού – breast conserving surgery). Με τη βοήθεια ογκοπλαστικών τεχνικών είναι δυνατή η επίτευξη ενός αισθητικά άρτιου μετεγχειρητικού αποτελέσματος. Σε περιπτώσεις που δεν αφαιρείται όλος ο μαστός συνήθως απαιτείται ακτινοθεραπεία, ενώ όταν συντρέχουν συγκεκριμένα κριτήρια χορηγείται και επιπλέον χημειοθεραπεία (adjuvant chemotherapy).

Στο Χειρουργικό Ιατρείο παρέχεται η δυνατότητα πλήρους κλινικού ελέγχου των μαστών, αλλά και απεικόνισης των βλαβών με τη βοήθεια υπέρηχου. Επιπλέον, είναι δυνατή η λήψη βιοψίας υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση (FNA, core biopsy), καθώς και η πραγματοποίηση ανοικτής βιοψίας. Στην ειδικά διαμορφωμένη και πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα του ιατρείου πραγματοποιούνται οι εξής επεμβάσεις που αφορούν το μαστό ή τη μασχαλιαία κοιλότητα υπό τοπική αναισθησία:

 • FNA
 • Core-biopsy
 • Ανοιχτή βιοψία
 • Παροχέτευση κύστεων
 • Αφαίρεση ινοαδενωμάτων μαστού
 • Βιοψία μασχαλιαίων λεμφαδένων

Σε περίπτωση που απαιτηθεί μείζονα χειρουργική επέμβαση με χορήγηση γενικής αναισθησίας, υπάρχει δυνατότητα πραγματοποίησής της σε συνεργαζόμενες Ιδιωτικές Κλινικές, όπου το κόστος νοσηλείας καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.