Συμμετοχή στο 7ο Συμπόσιο Κλινικής Ογκολογίας Ρόδου

Συμμετοχή στο 7ο Συμπόσιο Κλινικής Ογκολογίας Ρόδου

Συμμετοχή στο 7ο Συμπόσιο Κλινικής Ογκολογίας Ρόδου

Η Α’ Ρομποτική Κλινική του Νοσοκομείου Metropolitan συμμετέχει στο 7ο Συμπόσιο Κλινικής Ογκολογίας Ρόδου, παρουσιάζοντας τις νεότερες χειρουργικές τεχνικές για τον καρκίνο του παχέος εντέρου με τη χρήση του συστήματος Firefly-ICG που είναι ενσωματωμένο στο τελευταίας γενιάς ρομποτικό σύστημα Da Vinci Xi.

Τα πλεονεκτήματα της Ρομποτικής Χειρουργικής είναι πολλά και γίνονται ολοένα και περισσότερο αντιληπτά από τους συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων αλλά και τον απλό κόσμο. Η ρομποτική πλατφόρμα επιτρέπει στον Χειρουργό την προσέγγιση σε ανατομικά δύσκολους χώρους, όπως είναι η πύελος, προκειμένου για όγκους εντοπιζόμενους χαμηλά στο ορθό (που είναι το τελικό τμήμα του παχέος εντέρου).

Η τρισδιάστατη 3D όραση κατά τη διάρκεια της επέμβασης επιτρέπει την αναγνώριση σημαντικών ανατομικών στοιχείων τα οποία τώρα πια παρασκευάζονται με απόλυτη ασφάλεια και χωρίς τον κίνδυνο κακώσεων που υπήρχε στο παρελθόν, μιας και τα σύγχρονα ρομποτικά εργαλεία έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων ακόμη κι από το ίδιο το ανθρώπινο χέρι!

Η ορθή Ογκολογική Χειρουργική είναι η βάση της θεραπευτικής προσέγγισης των ασθενών με καρκίνο και μόνο όταν η επέμβαση είναι ριζική (δηλαδή αφαιρείται το σύνολο του όγκου μαζί με τους γειτονικούς λεμφαδένες) μπορούμε να ελπίζουμε σε μακροχρόνια επιβίωση ή και ίαση.

Η Ρομποτική Χειρουργική επιτυγχάνει τον στόχο αυτό με τη μικρότερο δυνατό χειρουργικό τραύμα και την ελάχιστη καταπόνηση του οργανισμού, όπως καταδεικνύεται και από την ταχύτατη ανάρρωση των ασθενών μας και την απουσία σχεδόν μετεγχειρητικού πόνου ή επιπλοκών.

Επιπλέον, το Ρομποτικό Σύστημα τελευταίας γενιάς DaVinci Xi φέρει ενσωματωμένο το Σύστημα Firefly, το οποίο παρέχει μοναδικές δυνατότητες στην Ογκολογική Χειρουργική. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης χορηγείται στον ασθενή η ουσία «πράσινο της ινδοκυανίνης» (IndoCyanine Green – ICG), η οποία είναι μη τοξική και απόλυτα ασφαλής.

Μετά από μερικά δευτερόλεπτα το ICG κυκλοφορεί διαδοχικά στους ιστούς και ανιχνεύεται σαν φθορίζον πράσινο χρώμα με τη χρήση του Συστήματος Firefly που είναι ενσωματωμένo στην κάμερα του DaVinvi Xi. Έτσι επιτυγχάνεται η ανάδειξη του όγκου και των παθολογικών λεμφαδένων, γεγονός που επιτρέπει την πληρέστερη ογκολογική εκτομή.

Επιπλέον, σκιαγραφείται το έντερό και η αιμάτωσή του με αποτέλεσμα να καθορίζονται τα όρια εκτομής του με απόλυτη ακρίβεια, αλλά και να εξασφαλίζεται η ορθή αιμάτωση της αναστόμωσης, αποκλείοντας έτσι την διαφυγή και την επακόλουθη περιτονίτιδα, που είναι και η πιο απειλητική επιπλοκή της επέμβασης.

Αυτά και άλλα πολλά είχαμε την χαρά και την τιμή να συζητήσουμε με συναδέλφους Χειρουργούς και Ογκολόγους στο 7ο Συμπόσιο Κλινικής Ογκολογίας Ρόδου, δεχόμενοι συγχαρητήρια για την εφαρμογή των πολύτιμων αυτών πρωτοποριακών μεθόδων.