Σύγχρονες / Laser Θεραπείες

Η ανώδυνη, αναίμακτη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των παθήσεων του πρωκτού με θεραπείες LASER είναι σήμερα πραγματικότητα. Οι παθήσεις του πρωκτού ταλαιπωρούν καθημερινά έναν μεγάλο αριθμό ασθενών. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπιας μορφής, όπως ελαφρύς πόνος που εμφανίζεται σε αραιά χρονικά διαστήματα, φαγούρα, τσούξιμο κλπ, μέχρι συμπτώματα πιο σοβαρά ή ακόμα και απειλητικά για τη ζωή του ατόμου.

Τέτοια είναι η αθρόα αιμορραγία από τις αιμορροΐδες και η σήψη σε περιπτώσεις περιπρωκτικών αποστημάτων. Συχνά οι ασθενείς μπορεί να έχουν ενοχλήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν αποταθούν σε κάποιο γιατρό, καθώς η περιοχή και ό,τι την αφορά θεωρείται ταμπού από μεγάλη μερίδα του κόσμου.

Από την άλλη, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως οι θεραπείες των παθήσεων του πρωκτού είναι ιδιαίτερα επώδυνες, κι αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο αποφεύγουν ή καθυστερούν σημαντικά να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. Και όχι άδικα, καθώς μέχρι πριν περίπου 2 δεκαετίες, η πρόοδος στην κατανόηση και την θεραπεία των πρωκτικών παθήσεων ήταν ελάχιστη.

Έκτοτε, όμως, με τη βοήθεια και της τεχνολογίας (υπέρηχοι και LASER), έχει σημειωθεί μια επανάσταση στον τρόπο που προσεγγίζουμε και θεραπεύουμε τις συγκεκριμένες παθήσεις. Καταρχήν υπάρχει μεγαλύτερος σεβασμός στην ανατομία της περιοχής και οι όποιοι χειρουργικοί χειρισμοί είναι εκλεκτικοί και κατά το δυνατόν ελάχιστα παρεμβατικοί (minimal invasive surgery). Οι αιμορροΐδες π.χ. δεν αφαιρούνται πια με νυστέρι όπως παλιότερα, αλλά θεραπεύονται μία-μία ξεχωριστά με LASER, οπότε αποφεύγεται ο τραυματισμός των σφιγκτήρων που ευθύνεται για τον μετεγχειρητικό πόνο, την πιθανή ακράτεια ή τις στενώσεις του πρωκτού.

Η ραγάδα μπορεί κι αυτή να θεραπευτεί με LASER, χωρίς την ανάγκη διαστολών ή σφιγκτηροτομής, που ευθύνονταν για δυσάρεστες μετεγχειρητικές επιπλοκές στο παρελθόν. Tα πρωκτικά αποστήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν εξίσου αποτελεσματικά με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές που εξασφαλίζουν διατήρηση των σφιγκτήρων και ταχύτερη επούλωση.

Τα βασικά πλεονεκτήματα της θεραπείας των πρωκτικών παθήσεων με τη χρήση LASER είναι η οριστική θεραπεία, με ελάχιστο/καθόλου μετεγχειρητικό πόνο και ταχεία επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες. Θεραπείες LASER μπορούν να εφαρμοστούν στις παρακάτω παθήσεις: